Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o BiH, na zahtev Rusije, najverovatnije biti održana 30. aprila i istakao da je predlog rezolucije o Srebrenici “nepromišljeni gest” sa ciljem vršenja pritiska na Srbiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dačić je rekao da je Rusija tražila zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN o BiH.

“I najverovatnije kako stvari stoje od noćas, pošto je Slovenija to osporavala, Malta traži zatvorenu sednicu, da li će biti, neće biti, pošto ima i redovna sednica. U maju se očekuje redovna sednica Saveta bezbednosti o BiH”, rekao je Dačić za TV Prva.

Naveo je da će, prema informacijama od noćas, vanredna sednica SB UN biti 30. aprila i da će se obratiti, najverovatnije onlajn, ako ne dobije vizu, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Dačić je rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneti odluku o tome ko će predstavljati Srbiju na vanrednoj sednici SB UN o BiH.

“Onda će biti redovna sednica o BiH, verovatno sredinom maja”, rekao je Dačić.
Istakao je da je predlog rezolucije o Sreberenici apsolutno nepromišljeni politički gest koji očigledno ima skrivene namere, koje su vezane za pritisak na Srbiju kao nezavisnu zemlju koja vodi samostalnu spoljnu politiku koja se bazira na njenim nacionalnim i državnim interesima.
Dačić je naveo da je rezolucija o Srebrenici sada u proceduri razmatranja i da je uspeh Srbije što je uspela da se o ovoj temi ipak porazmisli.
“Mislim da bi najveći broj zemalja voleo da to uopšte ne bude sada na dnevnom redu. Čak i oni koji su sponzorisali ovu rezoluciju se nalaze u nezgodnom položaju kako da se izjasne”, rekao je Dačić i ponovio da pitanje oko rezolucije o Srebrenici može da izazove veliku nestabilnost u regionu i da je potpuno kontraproduktivno.

“Oni sigurno neće odustati od te rezolucije, osim ako ne budu primorani od strane onih koji su joj predložili tu rezoluciju. Mislim, Nemačka sigurno neće odustati, ali možda ove neke druge zemlje. Neće biti 2. maja, a kada će biti, videćemo. Mi tu borbu nastavljamo”, naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da je jedan od ključnih razloga zašto je rezolucija o Srebrenici naišla na znak pitanja to što nije bilo konsenzusa i dodao da sada nema velikog broja entizijasta po pitanju rezolucije, jer su mnoge zemlje uvidele da će se time otvoriti i druge teme.

Dodao je da je očigledno da kreatori rezolucije nisu očekivali da će se Srbija tako snažno suprostaviti svemu ovome i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Njujorku i imao važne sastanke povodom predloga rezolucije.

“Mi nismo išli logikom da osporimo zločin. Oni su mislili da ćemo mi sada da upregnemo sve snage pa da na neki način pravdamo ili da osporavamo da li je to zločin ili ne. Mi smo išli jednom drugom logikom, a to je da vidimo proceduralno da tu nema konsenzusa, da su prekršeni principi, da državni vrh BiH nije doneo odluku, da je prekršena Povelja, član 12. Povelje, gde se kaže da ta tema koja je na sednici Saveta bezbednosti ne može se raspravljati u Generalnoj skupštini dok je na dnevnom redu Saveta bezbednosti”, ukazao je Dačić.

Naveo je da je razgovrao telefonom sa 69 ministara spoljnih poslova i da je jedan deo protiv rezolucije o Srebrenici, dok je jedan deo uzdržan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: