Podeli vest

„Prijateljske“ zemlje kao što su Kina ili Turska mogu da plaćaju i u nacionalnoj valuti i bitkoinima, neprijateljske u rubljama i zlatu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bitkoin
Foto: Shutterstock

Suočena sa pooštravanjem sankcija zapadnih zemalja zbog napada na Ukrajinu, Rusija razmatra prihvatanje bitkoina kao sredstva plaćanja za izvoz njenje nafte i gasa, izveštava CNBC.

Predsednik komiteta ruske Dume za energetiku Pavel Zavaljni rekao je na video-konferenciji za novinare u četvrtak, da je Rusija, kada je reč o „prijateljskim“ zemljama kao što su Kina ili Turska, spremna da bude fleksibilnija u pogledu opcija plaćanja.

Kako je objasnio, Moskva razmatra prihvatanje nacionalnih valuta kupaca, kao i bitkoin, kao alternativni načini plaćanja za ruski izvoz energije.

„Već duže vreme predlažemo Kini da pređemo na obračun u nacionalnim valutama u rubljama i juanima. Sa Turskom će to biti u lirama i rubljama“, rekao je Zavaljni.

Dodao je da je pored tradicionalnih valuta, „moguće i trgovanje u bitkoinima“, navodi američki medij.

Bitkoin je porastao za oko 4,0 posto u poslednja 24 sata na oko 44.000 dolara, a uspon najveće svetske valute je krenuo otprilike u vreme kada su mediji objavili prve izveštaje sa konferencije za novinare Zavaljnija.

Ruski funkcioner je takođe ponovio poruku predsednika Vladimira Putina od srede da će od „neprijateljskih“ zemalja tražiti da plaćaju gas u ruskim rubljama.

„Ako žele da kupe, neka plate ili u čvrstoj valuti, a za nas je to zlato, ili neka plaćaju kako nam odgovara, u našoj nacionalnoj valuti“, rekao je Zavaljni.

Čini se da je Rusija sada ozbiljna u pogledu udaljavanja od dolara, smatra Nik Karter, suosnivač Koin Metriksa, i napominje da bi Moskva potencijalno mogla da pretvori rezerve energije u “čvrstu imovinu” (kao što je zlato) koja bi mogla da se koristi za plaćanje van dolarskog sistema.

On je za CNBC rekao da se Rusija spremala za tu vrstu tranzicije još od 2014. godine, kada je počela da se oslobađa američkih državnih dužničkih hartija.

„Rusija očigledno želi diverzifikaciju u druge valute. Imaju nešto što svetu treba. Rusija je svetski izvoznik prirodnog gasa broj 1“, zaključio je Karter.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: