Podeli vest

Moskovljani su danas čekali u redovima da odaju poslednju poštu bivšem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VIKTOR ORBAN GORBAČOV
Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, biće sahranjen bez državnih počasti, a sahrani neće prisustvovati ni predsednik Vladimir Putin.

Vlasti su ipak organizovale javni oproštaj, pa građani mogu da obiđu njegov kovčeg koji je izložen u sali u Doma saveza, nedaleko od Kremlja, gde je prethodnim sovjetskim liderima odavana poslednja pošta.

Kovčeg je prekriven ruskom zastavom, postavljen je u centru dvorane, u pozadini ide tiha, melanholična muzika iz filma “Šindlerova lista”.

Putin je odao poštu u četvrtak, kada je posetio bolnicu u kojoj je Gorbačov umro, gde je položio venac.

Brojni zapadni zvaničnici, koji bi u uobičajenim okolnostima došli u Moskvu, danas će biti odsutni zbog sankcija i pogoršanih odnosa između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Jedan od retkih evropskih lidera koji će biti na sahrani je mađarski premijer Viktor Orban, koji je doputovao u Moskvu, potvrdio je portparol Zoltan Kovač na Tviteru, javlja Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da Putin ne planira da se susretne sa Orbanom tokom posete Moskvi.

Nakon komemoracije Gorbačov će biti sahranjen, poput bivšeg lidera Borisa Jeljcina, na moskovskom Novodevičjem groblju, pored svoje supruge Raise, koja je preminula pre 23 godine.

Američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven i nemački izaslanik u Rusiji Andreas fon Gejer stigli su na komemoraciju Gorbačova, a tamo je i japanski ambasador Tojohisa Kozuki, kao i britanska ambasadorka Debora Bronert.

Od visokih ruskih zvaničnika, na komemoraciji se pojavio i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: