Podeli vest

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

UJEDINJENE NACIJE
AP Photo/Mary Altaffer

Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik TAS S-a.

Za rezoluciju su glasale Albanija, Britanija, Francuska, Gana, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, UAE i SAD.

U tekstu rezolucije osuđuje se postupak Rusije koja je “organizovala nezakonite takozvane referendume u regionima Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica”, preneo je Sputnjik.

Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promenu statusa četiri regiona.

Autori su pozvali sve zemlje, međnarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa “Luganskog, Donjeckog, Hersonskog i Zaporoškog regiona Ukrajine”.

Takođe, je apelovano da se ne priznaje prisajedinjenje četiri regiona Rusiji.

U dokumentu se Moskva poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su pojedine kolege iz SB UN prekršile pravila pristojnosti i dotakle dno, pokušavajući da usvoje rezoluciju koja osuđuje članicu Saveta bezbednosti.

“Neke od naših kolega iz Saveta bezbednosti dotakle su svoje dno, narušeno je i ono malo pristojnosti koja je, kako nam se činilo, još postojala u ovoj sali. Ne znamo ni za jedan primer da je Savet bezbednosti nekada usvojio rezolucije koje direktno osuđuju jednu od članica Saveta. Recite, vi ozbiljno mislite da Rusija može razmotriti i podržati takav projekat?”, rekao je Nebenzja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: