Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin saopštio je da Rusija nije dozvolila da bude lišena svojih prava u daljem radu u toj organizaciji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rusija
Foto: Shutterstock

Saopštenjem o vanrednom obustavljanju svog mandata u Savetu UN za ljudska prava, Rusija je zadržala status posmatrača i nije dozvolila da bude lišena svojih prava u daljem radu u toj organizaciji, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

“Doneta je odluka da samostalno vanredno obustavimo mandat Rusije u Savetu UN za ljudska prava nakon usvajanja nezakonite i politički motivisane rezolucije Generalne skupštine UN o suspenziji članstva Rusije u Savetu za ljudska prava. Rezultat takvog poteza je to što smo sa statusa člana u Savetu prešli na status posmatrača”, objasnio je Veršinjin, prenosi portal Sputnjik.

On je podsetio da je 2011. godine Savet za ljudska prava suspendovao članstvo Libije i tada su zvaničnom Tripoliju oduzeta sva ovlašćenja.

Nakon suspenzije, libijska delegacija je samo mogla da prisustvuje sednicama ali bez identifikacione tablice sa nazivom svoje države.

“Da je Rusija 7. aprila pristala na ”libijski scenario”, nas bi zapravo lišili svih prava u preostalih godinu i po dana našeg članstva u Savetu. Dodelili bi nam samo ulogu nemog posmatrača – ništa više od toga”, predočio je Veršinjin.

Prema njegovim rečima, to bi dalo odrešene ruke zapadnim zemljama za nastavak manipulacija o ljudskim pravima i korišćenja te teme za vršenje političkih pritisaka.

Međutim, status posmatrača pruža Moskvi mogućnosti koje su uporedive sa ovlašćenjima država-članica Saveta za ljudska prava.

“Nastavićemo da iznosimo svoje inicijative, da učestvujemo u pregovaračkom procesu i raspravama o nacrtima rezolucija, da se obraćamo Savetu i dajemo izjave. Drugim rečima, moći ćemo da prenesemo međunarodnoj zajednici ruski stav o aktuelnim međunarodnim pitanjima – doduše u otežanim uslovima”, ukazao je Veršinjin.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: