Podeli vest

Rusija stabilno unapređuje proizvodnju iranskog tipa dronova koji bi mogli da putuju na udaljenost od 1.500 kilometara i da gađaju ukrajinske gradove, preneo je danas Vašington post.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dron
Foto: Shutterstock

Moskva radi na sopstvenoj verziji Šahed-136, uprkos odlaganjima i sankcijama koje utiču na dobavljanje komponenata iz drugih zemalja, prenosi Rojters.

Rusija je ranije poricala da njene snage koriste iranske bespilotne letelice u Ukrajini, iako je predsednik Vladimir Putin pozvao na povećanje domaće proizvodnje dronova, a u aprilu je naveo da bi ruska industrija dronova uskoro mogla da vredi više od 20 milijardi dolara.

Iz Irana je ranije saopšteno da je Teheran slao Rusiji dronove, ali da je to činio pre početka rata u Ukrajini 2022.

Bela kuća je ranije ovog leta saopštila da postoje navodi da Rusija produbljuje saradnju sa Iranom i da je već primila više stotina bespilotnih letelica (UAV) iz Teherana, za koje SAD, Ukrajina i druge zapadne zemlje kažu da predstavljaju kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Međutim, Vašington post prenosi da Rusija nastoji da izgradi sopstvenu fabriku bespilotnih letelica u regionu Tatarstan, na oko 800 kilometara istočno od Moskve i da ima za cilj proizvodnju 6.000 dronova do leta 2025.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: