Podeli vest

Zamenik ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin ističe da zbog nečinjenja MKSJ vlada u Prištini veruje da je „potpuno bezgrešna“

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rusija
Foto: Pixabay

Nečinjenje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u vezi sa zločinima koje su počinili lideri kosovskih Albanaca navelo je vladu u Prištini da veruje da je „potpuno bezgrešna“, izjavio je zamenik ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin.

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN u utorak, Kuzmin je pomenuo izveštaj Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. o zločinima koje je počinila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova 1998- 2000, prenosi TAS S.

Izveštaj je „rasvetlio zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, sistematske otmice i ubistva, kao i trgovinu telesnim organima u industrijskim razmerama“, rekao je ruski diplomata.

„Iznenađujuće, ni MKSJ ni MeđunarodnI rezidualni mehanizam za krivične sudove kao njegov naslednik nisu imali pitanja za one koji su pomenuti u izveštaju“, saopštio je ruski diplomata na sastanku Saveta bezbednosti UN o izveštaju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove .

On je naveo da bez obzira na svedočenja o nelegalnoj trgovini organima i drugim ružnim i nehumanim radnjama lidera kosovskih Albanaca, MKSJ nijednog od njih nije pozvao da da iskaz, a nije ni počeo sa istragom takvih navoda.

Prema rečima diplomate, ovakva zaštita MKSJ-a „učinila je da se najviši nivoi samoproglašenog teritorijalnog entiteta koji je nezakonito odvojen od Srbije osetio potpuno bezgrešnim“ .

„Ne tako davno su se ovi krvavi razbojnici i kriminalci pretvorili u ugledne političare koji spavaju na lovorikama nacionalnih heroja, daju intervjue, rukuju se sa evropskim liderima i do nedavno uživaju na slobodi i nekažnjivosti“, dodao je Kuzmin.

On je na kraju upitao “zapadne kolege” šta misle kako su se osećali rođaci ljudi koji su prodati u ropstvo ili zbog vađenja organa kada su gledali „Evropska putovanja” i „političke ture “ Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i njihovih saučesnika i “kako se borba protiv nekažnjivosti uklapa u sve to”, navodi TAS S.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: