Podeli vest

U saopštenju sa zasedanja Sinoda Ruske pravoslavne crkve naglašava se da se cela RPC moli za očuvanje crkvenog jedinstva i za brzi prekid krvoprolića u Ukrajini

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

moskva
Foto: Pixabay

Sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) izrazio je podršku arhijerejima i sveštenstvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), koji su, kako se navodi, pod pritiskom ekstremističkih organizacija i nacionalističkog dela javnosti.

“Izražavamo svestranu podršku i razumevanje arhipastirima, pastirima, monaštvu i vernicima Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod neviđenim pritiskom predstavnika raskolničkih struktura, lokalnih vlasti, medija, ekstremističkih organizacija i nacionalistički nastrojenog dela javnosti”, navedeno je u saopštenju sa zasedanja Sinoda Ruske pravoslavne crkve objavljenom na njenom sajtu.

Naglašava se da se cela Ruska pravoslavna crkva moli za očuvanje crkvenog jedinstva i za brzi prekid krvoprolića u Ukrajini.

Dodaje se da je status Ukrajinske Pravoslavne Crkve određen odlukom patrijarha moskovskog i cele Rusije Aleksija II od 27. oktobra 1990. godine.

Sabor UPC proglasio je nezavisnost 27. maja.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: