Podeli vest

Zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka jedan je od razloga jačanja rublje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rublja p
Foto: Pixabay

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostižući najviši nivo u poslednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar, prvi put od maja 2015. godine.

Rublja je ove godine postala najuspešnija valuta na svetu na novčanim berzama, podržana merama – poput zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka – koje su preduzete za zaštitu ruskog finansijskog sistema od zapadnih sankcija uvedenih posle otpočinjanja vojne akcije Moskve u Ukrajinu 24. februara.

Rublja je porasla prema dolaru za više od 3,0 odsto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7:24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigala kurs od 50,01, izveštava Rojters.

Ruska valuta je takođe ojačala u odnosu na evro za 3,0 procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015.

Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške mera kontrole kapitala, i trpela je pritisak zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i evre, a potpredsednik vlade Andrej Belousov je ovog meseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na izmđu 70 i 80 rubalja za dolar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: