Sto trideseti dan rata – Po povlačenju ukrajinskih trupa iz Luganska, Vladimir Putin najavio nastavak vojnih operacija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

UKRAJINA KRAHOV
Tanjug/ AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rusija:Oboren ukrajinski avion Su-25 i tri rakete Točka-U

Ruski borbeni avion oborio je ukrajinski jurišni avion Su-25 u vazdušnoj borbi u Hersonskoj oblasti, a ruske snage PVO presrele su tri ukrajinske balističke rakete Točka-U, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

“U oblasti opštine Novobratskoje u Hersonskoj oblasti, ruski borbeni avion je u vazdušnoj borbi oborio avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva”, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

On je još naveo da su vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele napad pametnim naoružanjem da eliminišu do 150 ukrajinskih vojnika i 12 komada vojne opreme u Harkovu, kao i da su pogođena dva ukrajinska komandna mesta u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Konašenkov je saopštio da su ruske PVO snage presrele tri ukrajinske balističke rakete Točka-U u Hersonskoj oblasti i na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike i osam raketa u oblasti Harkova.

Ministarstvo je saopštilo i da su ruske snage pogodile četiri ukrajinska artiljerijska voda višecevnih raketnih bacača Uragan i Grad u blizini Gorlovke u DNR, navodi TAS S.

RUS: Iz Ukrajine granatirana Kurska oblast

krajinska vojska granatirala je danas pogranična naselja u Kurskoj oblasti, u Gluškovskom rejonu, izjavio je gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da su na udaru ponovo bila sela Markovo i Tjotkino, prenosi Interfaks.

Kurska oblast graniči se sa Ukrajinom i više puta od početka sukoba Rusije i Ukrajine bila je izložena granatiranju.

UKR: Ruske snage napadaju u pravcu Bahmuta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage granatiraju ukrajinske položaje duž cele linije fronta, a da u pravcu Bahmuta, u Donjeckoj oblasti, napadaju naselja Novoluganskoje i Spornoje.

U pravcu Harkova ruske snage koncentrišu napore na držanje zauzetih linija i sprečavanje napredovanja ukrajinskih trupa, prenosi Interfaks Ukrajina.

U pravcu Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, dodaje ukrajinski generalštab.

Rezničenko: Raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast

Ruske snage izvele su jutros raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast, na jugoistoku Ukrajine, saopštio je načelnik regionalne administracije Valentin Rezničenko.

On je na Telegramu napisao da je iznad Dnjepra oboreno šest projektila, a da su fragmenti jedne oborene rakete izazvali požar, prenosi Interfaks Ukrajina.

Požar je ugašen, nema povređenih.

U gradu Pokrov uništeno je nekoliko kuća, ali niko nije povređen.

UKR:Bacili smo zastavu na Zmijsko ostrvo, jos nije podignuta

Portparol operativne komande Jug ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk izjavila je da je zastava Ukrajine bačena na Zmijsko ostrvo iz helikoptera, ali da još nije podignuta.

Ona je za CNN rekla da će se sačekati dolazak ukrajinskih trupa na ostrvo koje su ruske trupe napustile prošle sedmice, a da će zastava zatim biti podignuta.

Gumenjuk je dodala da njenu prethodnu jučerašnju izjavu da je na Zmijskom ostrvu podidgnuta ukrajinska zastava treba „shvatiti metaforički“.

Zmijsko ostrvo se nalazi u Crnom moru, oko 48 kilometara od obale Ukrajine i blizu je morskih puteva koji vode do Bosfora i Mediterana i ruske snage su ga bile zauzele u toku sukoba sa Ukrajinom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 30. juna da je povuklo svoje trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, dok Kijev tvrdi da su Rusi napustili ostrvo posle “uspešne operacije” ukrajinskih snaga.

Šojgu:Ruska vojska nastavlja specijalnu vojnu operaciju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da nakon preuzimanja kontrole nad samoproglašenom Luganskom Narodnom Republikom (LNR), ruska vojska nastavlja specijalnu vojnu operaciju.

“Operacija preuzimanje kontrole nad LNR završena je juče oslobađanjem jednog od najvećih gradova Luganske Narodne Republike – Lisičanska”, rekao je Šojgu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koga je obavestio o toku operacije, prenosi Interfaks Rusija.

Kako je rekao ruski ministar odbrane, Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da sprovode specijalnu vojnu operaciju.

Poručio je da se vrši uklanjanje mina iz Lisičanska i okoline, dopremanje humanitarnih sredstava, kao i da se pruža medicinska pomoć civilima.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je izgubila 196 tenkova i oklopnih vozila, 12 aviona, jedan helikopter, 69 dronova, šest protivvazdušnih raketnih sistema velikog dometa, 97 višecevnih raketnih bacača, 166 artiljerijskih oruđa i minobacača, 216 vozila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: