Podeli vest

Na meti hakera, za koje se sumnja da rade za rusku spoljnu obaveštajnu službu, našlo se na desetine diplomata u ambasadama u Ukrajini, preko oglasa za prodaju polovnog automobila, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

haker
Foto: Shutterstock

Oni su dobili oglas za polovni automobil, preko koga je pokušan pristup njihovim računarima, navodi se u izveštaju kompanije za sajber bezbednost Palo Alto Netvorks u koji je britanska agencija imala uvid.

Opsežna špijunska aktivnost bila je usmerena na diplomate iz najmanje 22 od otprilike 80 stranih misija u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, naveli su analitičari kompanije u izveštaju, koji treba da bude objavljen tokom današnjeg dana.

“Akcija je počela bezazlenim i legitimnim dešavanjem, kada je sredinom aprila 2023. godine, diplomata iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova poslao mejlom raznim ambasadama oglas za prodaju polovnog automobila BMW serije 5 koji se nalazi u Kijevu”, navodi se u izveštaju.

Poljski diplomata, koji je nije želeo da mu se otkrije identitet iz bezbednosnih razloga, potvrdio je ulogu njegovog oglasa u digitalnom upadu. Hakeri, poznati kao APT29 ili Djuks (The Dukes) ili, češće, Kozi ber (Cosy Bear) “, presreli su i kopirali taj oglas u koje su ugradili zlonamerni softver, a zatim ga poslali desetinama drugih stranih diplomata koji rade u Kijevu, saopštila je kompanija.

Poljski diplomata je rekao da je originalni oglas poslao raznim ambasadama u Kijevu i da su ga pozivali jer im je cena izgledala “privlačno”. „Kada sam proverio, shvatio sam da govore o nešto nižoj ceni“, rekao je diplomata Rojtersu.

Ispostavilo se da su ruski hakeri u svojoj lažnoj verziji oglasa naveli prodaju BMW-a poljskog diplomate po nižoj ceni , 7.500 evra , u pokušaju da podstaknu više ljudi da preuzmu zlonamerni softver koji bi im omogućio daljinski pristup njihovim uređajima. 2021. godine, američke i britanske obaveštajne agencije identifikovale su APT29 kao ogranak ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: