Podeli vest

Ruski novinar Dmitrij Muratov je po rekordnoj ceni prodao svoju nagradnu Nobelovu medalju za mir i sav novac uputio UNICEF-u

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nobelova nagrada
Foto: Shutterstock

Ruski novinar Dmitrij Muratov, jedan od prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, prodao je na aukciji svoju nagradnu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara, kako bi prikupio novac za decu raseljenu zbog rata u Ukrajini.

Sav prihod od aukcije, koja je održana u ponedeljak na Svetski dan izbeglica, namenjen je humanitarnom Dečijem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF) za raseljenu decu u Ukrajini “Heritidž okšens”, koji je i sproveo prodaju medalje u Njujorku.

Prema navodima američkoh medija, aukcijom Muratovljeve nagrade oboren je rekod prodaje bilo koje medalje koja se dobija za Nobelovu nagradu, koja je prodata na aukciji, imajući u vidu da je prethodni rekord bio nešto manje od pet miliona dolara.

Muratov, jedan od osnivača lista Novaja Gazeta, prošle godine je dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno sa filipinskom novinarkom Marijom Resom zbog, kako je naveo komitet za dodelu Nobelove nagrade, “napora da obezbede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajnog mira”.

List Novaja Gazeta, koji je oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove vlade, obustavio je rad u Rusiji u martu nakon, kako se tvrdi, upozorenja koje je dobio od države zbog mnačina na koji pokriva rat u Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: