Podeli vest

Na pitanje da li bezbednosni izazov ispita rešeno tako što su školama promenjeni mejlovi, Ružić poručuje “ta informacija ima pežorativan model u samom plasiranju”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ružić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ARHIVA

Sve je urađeno da organizacija i sprovođenje završnog ispita za buduće srednjoškolce protekne u najboljem redu, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić i poručio da školama nisu promenjene mejl adrese da bi se sprečile dojave o bombama, već se radi o operativnom planu koji je postavljen mnogo ranije.

Na pitanje novinara u Leskovcu da li je bezbednosno pitanje završnog ispita rešeno tako što su školama promenjeni mejlovi, Ružić je poručio da “takva informacija ima pežorativan model u samom plasiranju”.

“Želimo da komunikacija sa ustanovama srednjeg i osnovnog obrazovanja zaista bude na profesionalnom nivou. Imali smo situaciju da elektronske adrese školskih ustanova ne asociraju da se radi o školama, čak su u nekim slučajevima korišćeni privatni mejlovi, i moja lična odluka je bila da se to promeni, jer je to obaveza svakog ozbiljnog Ministarstva i škole”, rekao je Ružić u Leskovcu, gde je obišao učenike Osnovne škole “Svetozar Marković”, koji su u okviru završnog ispita polagali kombinovani test.

On je dodao da to nije bio način i model da se bilo šta predupredi ili spreči, ocenjujući da su prethodna dva meseca bila veoma izazovan period.

“Bili smo svi svedoci tih lažnih dojava o ekplozivnim napravama u školama i preduzeli smo sve mere sa MUP-om i ostalim nadležnim bezbednosnim službama, kako bi sve proteklo na najbolji mogući način. Ukupno 65.686 svršenih osmaka je pristupilo završnom ispitu”, naveo je Ružić.

Na pitanje da li će se, zbog većeg broja mesta u školama u odnosu na broj učenika, gasiti odeljenja i kako to može da se odrazi na tehnološke viškove, Ružić je rekao da ne postoji razlog da se “odmah donesu zaključci da će doći do tehnoloških viškova”.

“Sam broj je kvantum dece koja izlaze iz osnovne škole, a što se tiče mesta ne znači da su sva ta mesta na pravi način interesantna, postoje jasni protokoli, a tehnološki viškovi su prioritet svih prioriteta. Nadležne komisije u školskim upravama dobijaju te informacije i na njima je da urade tu preraspodelu, postoji i centralna komisija na nivou Ministarstva prosvete, ta procedura kao i svake godine do sada, biće i ove godine odrađena i u tom smislu ne vidim bilo kakvih velikih problema ili bojazni”, poručio je Ružić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: