Podeli vest

U inicijativi se predlažu dva principa – poštovanje Ustava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, kao i spremnost Srbije da sa vlastima u Prištini razgovara o svim problemima, osim o priznanju Kosova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

đilas
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Stranka slobode i pravde (S SP) je na današnjoj sednici Predsedništva usvojila inicijativu o formiranju posebne komisije u Skupštini po pitanju Kosova i Metohije, koju će u utorak izneti i predložiti poslanička grupa Ujedinjeni, među kojima je i S SP.

Kako je medijima preneo predsednik S SP Dragan Ðilas, u inicijativi se predlažu dva principa – poštovanje Ustava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, kao i spremnost Srbije da sa vlastima u Prištini razgovara o svim problemima, osim o priznanju Kosova.

“To je inicijativa da se u skupštini formira posebna komisija koju bi činili predstavnici svih poslaničkih grupa, ali bi u tu komisiju bili pozvani i predstavnici SANU, univerziteta u Srbiji kao i predstavnici SPC, nevladinog sektora”, rekao je Ðilas.

On je naveo da je S SP za to da se napravi nacionalni konsenzus, te da svi stanu iza zajedničkog teksta koji bi usvojio parlament na predlog komisije, a koji bi, kaže, pokazao stavove većine koji žive u Srbiji.

Ti stavovi su, rekao je Ðilas, smanjenje podele u društvu i smanjenje korišćenja teme KiM za sticanje političkih poena.

Dodao je da bi inicijativu mogle da podrže sve stranke u parlamentu.

“A onda iz tog dokumenta možemo da razgovaramo o načinu kako se vode ti pregovori, šta će biti naši konkretni predlozi. Došao je krajnji momenat da omogućimo ljudima srpske nacionalnosti da ostanu da žive na KiM i da imaju normalan život, to je najvažnije”, rekao je Ðilas.

Na pitanje šta očekuje da se čuje u utorak, na posebnoj sednici parlamenta o KiM, Ðilas je rekao da bi voleo da ta sednica parlamenta ne služi za “busanje u grudi” i dokazivanje ko je veći patriota.

Odgovarajući na pitanje o Evroprajdu, rekao je da svako ima pravo da se na ulicama kroz miran protest bori za svoja prava, te da oko toga ne može da postoji nikakva polemika u društvu.

Inače, od danas je član S SP-a proslavljeni košarkaš Miroslav Mića Berić, koji je rekao da “sad nije pametno davati podršku S SP, pogotovo Ðilasu, koji je godinama napadan”, ali da je on, kaže “svesno ušao u to i bez ikakvih pritisaka”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: