Podeli vest

Za muslimanske vernike širom sveta počeo je mesec Ramazana i danas je prvi dan ramazanskog posta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Anmar Khalil, File

Muslimanski vernici će se u narednih 30 dana od svitanja do sumraka suzdržavati od hrane i pića.

Ramazan je najsvetiji mesec za muslimanske vernike, jer je u njemu počela objava Kurana, svete knjige muslimana, a tokom ovog meseca muslimani se trude da postom i dobrim delima zasluže Božju milost.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad Halitović izjavio je da je Ramazan prilika čoveku jer Bog tada spušta svoj blagoslov i daje čoveku posebnu šansu i priliku da se iskupi i vrati svojoj prirodi i ljudskosti.

“Ramazan je prilika da se čovek posveti molitvama Bogu, pa tako svaki dobar čovek treba Boga moliti za narode koji stradaju u ratovima, posebno u svetoj zemlji Palestini”, rekao je Halitović.

Ove godine muslimani u Srbiji hranu i piće neće konzumirati u proseku 14 sati dnevno, od izlaska do zalaska sunca.

Halitović je istakao da je to samo trening tela, a da trening duše, koji je bitniji, podrazumeva da se čovek suzdrži od svega što ne valja, lošeg govora, loših dela i misli.

“Čovek mora sebe popravljati, a ne da spominje druge ljude, da ističe njihove loše strane i da ih ogovara, jer to su veliki gresi”, naveo je Halitović.

Ovogodišnji Ramazan trajaće do 9. aprila, a već sutradan muslimani će proslavljati jedan od dva najveća praznika, Ramazanski bajram.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: