Podeli vest

Učesnici Vidovdanskog sabora dijaspore jasno su osudili teror koji režim Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i jednoglasno podržali sve aktivnosti predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije na odbrani srpskog naroda i srpskih vitalnih interesa na našem Kosovu i Metohiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sabor dijaspore
FOTO TANJUG/ RADE BEGOVIĆ

Vidovdanski sabor dijaspore, najveći skup predstavnika našeg naroda iz celog sveta, na kojem je učestvovalo više od 250 delegata, završen je danas u Domu Narodne skupštine usvajanjem zaključaka i smernica za budući rad na jačanju veza matice i rasejanja, saopšteno je iz kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđa Milićevića.

Milićević je istakao da o tome koliko država Srbija pridaje važnost ovom Saboru dovoljno govori činjenica da su se obratili i Sabor podržali izaslanik predsednika Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednica Vlade Srbije, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, kao i izaslanik patrijarha srpskog.

Diskusije koje smo imali na panelima govore kakav značaj država Srbija daje ukupnim odnosima i saradnji sa dijasporom, kao i želji da se većina vas vrati u svoju maticu sada kad je politička i ekonomska situacija u našoj zemlji mnogo bolja nego u decenijama koje su iza nas, istakao je Milićević.

Dodao je da su svi govornici istakli značaj i potrebu da u sledećoj vladi Srbije dijaspora dobije svoj resor, kako bi naši ljudi iz rasejanja imali svoju kuću u Beogradu čija će im vrata uvek biti otvorena i u kojoj će uvek moći da dobiju pomoć.

Kad je reč o privrednoj saradnji, i predsednik Privredne komore Srbije i svi učesnici u panelu su jasno stavili do znanja želju, kako države, tako i svih naših privrednika iz dijaspore da svoj biznis, znanje i kapital presele ili dovedu u maticu.

To je u obostranom interesu svih nas, ali i celog našeg naroda. Privrednici iz dijaspore mogu da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije kroz ulaganja i zapošljavanja naših ljudi, ali i da istovremeno ostvare svoj profit, ukazao je Milićević.

Naveo je da će radna grupa koja će biti formirana odmah posle Sabora uzeti u obzir sve sugestije i ideje predstavnika dijaspore, kako bi utvrdila dugoročnu strategiju i nacrt novog zakona kroz koji bismo dali povoljniji položaj našoj dijapsori kad ulaže u Srbiju. Kada je reč o obrazovanju, naše Ministarstvo, kao i Ministarstvo prosvete, ali i ja lično dok sam na mestu vd. ministra prosvete, učinićemo sve da svuda gde ima dovoljan broj učenika otvorimo odeljenja dopunske nastave na srpskom jeziku, istakao je Milićević.

On je pohvalio sve učitelje, nastavnike i koordinatore na velikom doprinosu, kako za obrazovanje dece, tako i za rad na povećanju broja učenika u dopunskoj nastavi na srpskom jeziku.

Milićević je rekao da se radi na tome da imamo jedan sublimiran udžbenik istorije za celokupnu našu populaciju u zemlji, regionu i dijaspori, kako bi Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, ali i širom regiona i rasejanja učili istu istoriju.

Ponosan sam da ste jasno poslali poruku da, bez obzira gde živeli i radili i koji pasoš nosili, vaša država je Srbija. A ja vam obećavam – vaša država će uvek biti uz vas, zaključio je ministar Milićević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: