Podeli vest

Kompanija Amazon saopštila je danas da u Svemirskom centru Kenedi na Floridi gradi čvorište za obradu hiljada planiranih internet satelita Kojper.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

amazon
Foto:Tanjug/AP Photo/Steven Senne, File

Objekat na Floridi će zapošljavati 50 radnika i biće poslednja stanica za Amazonove Kojper satelite pre nego što odu u svemir, prenosi Rojters.

Sateliti će se proizvoditi u fabrici u Redmondu, savezna država Vašington. Amazon je započeo gradnju na Floridi u januaru i planira da je završi do kraja 2024. godine, sa ciljem da na lokaciju isporuči prvu serija satelita za obradu u drugoj polovine 2025. godine, rekao je potpredsednik Amazona za proizvodne operacije vezane za Kojper, Stiv Metajer.

Amazon je obećao da će uložiti 10 milijardi dolara u svoj projekat Kojper i planira da lansira 3.200 satelita u nisku orbitu oko Zemlje da bi tako omogućio širokopojasni internet na globalnom nivou.

Ova mreža satelita će biti konkurencija Starlinku kompanije Spejs eks, koja je u vlasništvu šefa Tesle i Tvitera, milijardera Ilona Maska, napominje britanska agencija.

Postrojenje na Floridi zapošljavaće 50 radnika i biće poslednja stanica za Amazonove Kojper satelite pre nego što odu u svemir, nakon što budu proizvedeni u fabrici u Redmondu u državi Vašington. Prostorija visine 10-spratnice omogućiće da se sateliti ugrade u zaštitnu školjku oko satelita koji se nalaze na vrhu rakete.

Amazon je započeo izgradnju fabrike u januaru i planira da je završi do kraja 2024. godine, sa ciljem da isporuči svoju prvu seriju satelita u područje na obradu u drugoj polovini 2025. godine, rekao je Amazonov potpredsednik u “Kuiper Production Operations” Stiv Metajer.

Amazon će rasporediti polovinu mreže u orbitu do 2026. godine, kako to zahtevaju američki regulatori. Kompanija je sklopila 77 ugovora o lansiranju teških raketa, potencijalno vrednih više milijardi dolara zajedno, uglavnom od zajedničkog preduzeća Boing Lokid i svemirske kompanije Džefa Bezosa Blu Ordžin.

Amazon planira da lansira svojih prvih nekoliko prototipova satelita u svemir do kraja godine, nakon čega će uslediti lansiranje prvih proizvedenih satelita 2024. Testiranje usluge sa korporativnim i državnim korisnicima počeće te godine, saopštila je kompanija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ