Podeli vest

Posle tri dana i 11 krugova glasanja u kojima republikanac Kevin Mekarti nije uspeo da bude izabran.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sad
Foto: Pixabay

Novi saziv Predstavničkog doma Kongresa sastao se danas u ponovnom pokušaju da izabere predsedavajućeg, posle tri dana i 11 krugova glasanja u kojima republikanac Kevin Mekarti nije uspeo da bude izabran.

Zbog toga što ne mogu da izaberu predsedavajućeg Predstavnički dom ne može da počne da radi, niti novi predstavnici mogu da polože zakletvu, preneo je Glas Amerike.

Glasanje je nastavljeno nakon što je Mekarti nominovan 12. put, u trenutku kada se obeležava i druga godišnjica smrtnonosnog upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u kompleks američkog Kongresa.

Republikanski kongresmen koji je nominovao Mekartija zahvalio je policiji koja je 6. januara 2021. godine štitila članove i zgradu Kongresa, što je ispraćeno ovacijama. Da bi Mekarti bio izabran potrebno je da dobije 218 glasova, a republikanci imaju tesnu većinu od 222 poslanika, dok demokrate imaju 213 poslanika.

“Postići ćemo napredak. Šokiraćamo vas”, rekao je Mekarti po dolasku u zgradu Kongresa.

“Pazite i videćete kako za mene glasaju neki koji su bili protiv”, kazao je kongresmen uoči 12. kruga glasanja kolegama tokom razgovora zatvorenog za javnost i dodao da još nema dogovora, preneo je AP pozivajući se na republikanca upoznatog sa telefonskim razgovorom.

Ipak, konture dogovora počele su da se naziru.

Mekarti nije obećao da će glasanje konačno biti završeno, ali je nagovestio da postoje dogovori sa nekim od ektremno desnih republikanaca koji su mu uskratili podršku. Najduži izbor za predsedavajućeg Predstavničkog doma bio je 1855. godine i trajao je dva meseca, sa čak 133 kruga glasanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: