Podeli vest

Chin je podsetio na poziv Kine za “miroljubivo ponovno ujedinjenje” i princip “jedna država, dva sistema”, zahvaljujući se usput Masku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ilon Mask
Foto: Pixabay

Kineski ambasador u SAD Chin Gang zahvalio se američkom milijarderu Ilonu Masku, koji je predložio postavljanje specijalne administrativne zone za Tajvan, dok je tajvanska predstavnica u Vašingtonu Hsijao Bi-Kim prekorila Maska, rekavši da “sloboda i demokratija nisu na prodaju”.

“Tajvan prodaje mnoge proizvode, ali naša sloboda i demokratija nisu na prodaju. Svaki dalji predlog mora da se usvoji miroljubivo, da bude oslobođen prisile, i moraće da se poštuje demokratska volja naroda Tajvana”, rekla je Hsijao, koju Rojters naziva “defakto ambasadorom” Tajvana u Vašingtonu.

Chin je podsetio na poziv Kine za “miroljubivo ponovno ujedinjenje” i princip “jedna država, dva sistema”, zahvaljujući se usput Masku.

Mask je sugerisao da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle da se reše tako što bi se Pekingu dala neka kontrola nad Tajvanom.

“Moja preporuka bi bila da se osmisli razumna, specijalna administrativna zona za Tajvan, koja verovatno neće svakoga učiniti srećnim”, kazao je Mask za “Fajnenšl tajms” u intervjuu objavljenom prošlog petka.

Kina je Tajvanu ponudila model “jedna zemlja, dva sistema”, model autonomije sličan onome koji ima Hongkong, ali su ga odbacile sve vodeće političke partije na Tajvanu.

Taj predlog ima malu javnu podršku na Tajvanu, posebno nakon što je Peking uveo ošstar državni bezbednosni zakon u Hongkongu 2020. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ