Američki Stejt department obezbedio je nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje mogu da pomognu u rasvetljavanju sajber napada počinjenih protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država a, kako navode, posebno u svetlu sajber napada u Crnoj Gori u avgustu prošle godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sad
Foto: Pixabay

Ambasada SAD postavila je na više lokacija u Podgorici bilborde na kojima se oglašava nagrada za informacije koje mogu da dovedu do identifikovanja ili lociranja bilo koje osobe koja je učestvovala u “zlonamernim sajber aktivnostima”, prenosi CdM.

Tekst oglasa je na crnogorskom i ruskom jeziku, a ističe se da je isplata moguća i u kriptovaluti. Kako su za Radio Slobodna Evropa rekli iz Ambasade, cilj oglasa je da se prikupe informacije od “tehnološki sposobnih pojedinaca” koji trenutno žive u Crnoj Gori i koji bi mogli da znaju više o napadima.

“Ponuda nagrada je neograničena u smislu traženih informacija, a nagrade se isplaćuju srazmerno kvalitetu pruženih informacija”, rekli su iz Ambasade.

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore počeli su u avgustu prošle godine, nakon čega je mesecima bio onemogućen pristup sajtovima i mejlovima Vlade, ali i drugih institucija kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina.

U prevazilaženju posledica sajber napada na državne institucije Crne Gore prošle godine pomagali su stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Program Stejt departmenta Nagrade za postizanje pravde je globalne prirode u cilju generisanja korisnih informacija koje štite Amerikance.

Program nudi nagrade za informacije o terorizmu, stranom mešanju u američke izbore i stranim zlonamernim sajber aktivnostima protiv SAD. Crna Gora je članica NATO od 2017. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: