Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su optužile bivšeg softverskog inženjera kompanije Gugl za krađu više od 500 poverljivih fajlova o razvoju veštačke inteligencije (AI), navodeći da je optuženi tajno radio za dve kineske kompanije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Unsplash

Kineski državljanin Linvei Ding, poznat i kao Leon Ding, uhapšen je juče i preti mu do 10 godina zatvora i novčana kazna od 25.000 dolara po svakoj od četiri tačke optužnice, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).


Optuženi je navodno krao informacije iz Guglovih superkompjuterskih centara podataka koji se koriste za obuku velikih AI modela.
“Ministarstvo pravde neće tolerisati krađu veštačke inteligencije i drugih naprednih tehnologija koje bi mogle da ugroze našu nacionalnu bezbednost”, naveo je američki državni tužilac Merik Garland u saopštenju, prenosi Si-En-En (CNN).


Tužioci tvrde da je Ding pomogao u razvoju softvera koji je postavljen u Guglovim centrima podataka i da je zbog prirode svog posla imao pristup Guglovoj “hardverskoj infrastrukturi, softverskoj platformi i podržanim AI modelima i aplikacijama”.


Nekoliko meseci nakon što je Ding navodno počeo da kopira Guglove datoteke, ponuđena mu je uloga glavnog tehnološkog direktora u “tehnološkoj kompaniji u ranoj fazi” sa sedištem u Kini, a optuženi je proveo neko vreme u ovoj zemlji.


Ding je preduzeo korake da prikrije svoje aktivnosti u Kini, a kasnije je osnovao i sopstvenu tehnološku kompaniju koja se hvalila da ima iskustva sa Guglovom platformom velike računarske snage.


“Nakon istrage smo utvrdili da je ovaj radnik ukrao brojnu dokumentaciju i brzo smo slučaj prosledili organima za sprovođenje zakona”, izjavio je portparol Gugla Hose Kastanjeda.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: