Drugu noć zaredom američka vojska izvela je napade na položaje pobunjenika Huti u Jemenu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/ UK Ministry of Defence via AP/Sgt Lee Goddard

SAD su u subotu uveče ponovo napale položaj pobunjenika Huti koje podržava Iran. Američka vojska je saopštila da je meta bio radarski sistem Huti. Napad krstarećim raketama Tomahavk pokrenut je sa američkog razarača USS Carnei. Rečeno je da je to došlo nakon vojnog štrajka prethodnog dana. U početku se ništa nije znalo o mogućim žrtvama, prenosi 20minuten.

U petak uveče, SAD i Velika Britanija, uz podršku saveznika, izvele su sveobuhvatan vojni udar na Huti u Jemenu – kao odgovor na ponovljene napade Huta na međunarodno brodarstvo u Crvenom moru. Prema Penatgonu, napadnuto je skoro 30 položaja Hutija. General-potpukovnik Daglas Sims, koji je odgovoran za vojne operacije u Pentagonu, rekao je u petak da procena operacije još nije završena. Ali on zna da su sposobnosti pobunjenika oslabljene.

Prema Hutima, pet članova je ubijeno u petak uveče. Još šestoro je povređeno. Napadi su pogodili glavni grad Sanu, kao i provincije Hudaida, Tais, Hajjah i Saada.

Pobunjenici Huti žele da nastave napade na brodove

Huti su obećali da će uzvratiti i rekli da će nastaviti sa napadima na trgovačke brodove koji su navodno povezani sa Izraelom u Crvenom moru. Pentagon je saopštio da su Huti u petak ispalili najmanje jednu protivbrodsku balističku raketu na trgovački brod.

Otkako je izbio rat u Gazi između Izraela i islamističkog Hamasa, Huti su više puta napali brodove sa navodnim izraelskim vezama u Crvenom moru. Velike brodarske kompanije sve više izbegavaju rutu. Huti takođe više puta napadaju Izrael, koji je udaljen dobrih 2.000 kilometara, direktno dronovima i raketama.

Vojni udar bio je odgovor na „ilegalne, opasne i destabilizujuće” napade Huta na brodove u Crvenom moru i zasnovan je na pravu na samoodbranu, navodi se u zajedničkom saopštenju alijanse, koja je, pored SAD, i Velika Britanija, takođe uključuje Holandiju i Kanadu, Bahrein i Australiju.

Najkraća veza između Evrope i Azije

Oko deset odsto sve svetske trgovine prolazi kroz Crveno more. Suecki kanal povezuje Sredozemno sa Crvenim morem, pružajući najkraći morski put između Azije i Evrope. Alternativni put oko južnoafričkog Rta dobre nade produžava transport za nekoliko dana.

Najnovija dešavanja podstiču strahove da bi brojne tenzije i nasilni sukobi u regionu mogli eskalirati u veći sukob na Bliskom istoku.

Moskva je osudila vojni udar SAD i njihovih saveznika. Iran je takođe kritikovao pristup i upozorio na rastuću nesigurnost i nestabilnost u regionu.

Šiitski Huti pobunjenici u Jemenu zauzeli su velike delove severa zemlje u svojoj pobuni koja traje od 2014. godine i takođe kontrolišu glavni grad Sanu. Pobunjenike podržava Iran sa većinom šiita.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ