Podeli vest

Grupa od 12 američkih senatora ponovo je predložila zakon kojim bi se letnje računanje vremena u SAD učinilo trajnim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sat
Foto: Pixabay

Kako podseća Rojters, Senat je u martu 2022. godine jednoglasno izglasao da se u SAD okonča pomeranje sata dva puta godišnje.

Međutim, taj zakon nije prošao glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa, jer kongresmeni nisu mogli da se saglase oko toga da li će zadržati zimsko ili letnje računanje vremena.

Novi predlog dobio je podršku senatora kako iz Republikanske, tako i iz Demokratske stranke. Senator sa Floride Marko Rubio, koji stoji iza predloženog zakona, ocenio je da je ritual promene sata “glup” i zastareo.

U Predstavničkom domu sličan zakon predložio je kongresmen Vern Bjukenen, takođe sa Floride, koji je ocenio da ukidanje sezonskog računanja vremena donosi ogromne zdravstvene i ekonomske koristi.

TV mreža ABC ističe da takva ideja ima značajnu popularnost u SAD. Anketa Univerziteta Monmaut sprovedena prošle godine pokazala je da 61 odsto Amerikanaca želi ukidanje sezonskog pomeranja sata.

Isto istraživanje pokazalo je da 44 odsto Amerikanaca želi da letnje računanje vremena postane trajno, dok 13 odsto želi da se standardno (zimsko) vreme zadrži cele godine.

Američki mediji ukazuju da podrška ukidanju pomeranja sata dva puta godišnje dolazi od onih koji kažu da će time biti smanjena potrošnja struje, ublažena sezonska depresija i otklonjen porast saobraćajnih nesreća koje se tipično događaju u vreme pomeranja sata.

Oni koji se zalažu za zadržavanje postojećeg stanja kažu da će ukidanjem sezonskog pomeranja vremena milioni školske dece zimi kretati na časove po mraku.

Letnje računanje vremena u SAD uvedeno je 1960-ih godina, a ove godine počinje 12. marta i traje do 5. novembra. Od 2015. godine oko 30 američkih država donelo je zakone o ukidanju sezonskog pomeranja sata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…