Novi paket je u velikoj meri usmeren na srednjoročne i dugoročne odbrambene planove Ukrajine, kažu američki zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sad

Kako se ratu u Ukrajini ne nazire skori kraj, američka bezbednosna pomoć se preusmerava na dugoročnu kampanju koja po svemu sudeći podrazumeva više američkih vojnika u Evropi i još tri milijarde dolara dodatne američke pomoći za obučavanje i opremanje ukrajinskih snaga, kažu anonimni dobro upućeni izvori u američkoj administraciji.

U razgovoru sa izveštačem AP izraženo je očekivanje da će Vašington sutra, šest meseci od izbijanja sukoba i na dan kada se obeležava 31. godišnjica nezavisnosti Ukrajine, biti obelodanjen novi paket pomoći.

Tim novcem će se finansirati nabavke dronova, oružja i druge vojne opreme koja se, po svemu sudeć, neće koristiti u ratnim operacijama još godinu ili dve, kažu sagovornici AP i ističu da bi struktura američke pomoći u okviru inicijative za Ukrajinu, mogla bi da se promeni preko noći, ali ne značajno.

Za razliku od većine prethodnih paketa američke vojne pomoći, novi paket je u velikoj meri usmeren na srednjoročne i dugoročne odbrambene planove Ukrajine, kažu američki zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem.

Ranije isporuke, od kojih je većina obavljena u okviru predsedničkih naredbi i ukaza, bile su fokusirane na hitne, neposredne potrebe Ukrajine za oružjem i municijom i uključivale su korišćenje zaliha i rezervi koje Pentagon već ima na raspolaganju i može da ih isporuči u kratkom roku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: