Podeli vest

Očekuje se da će administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena sledeće nedelje objaviti novi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu, čime Pentagon nastavlja da troši sredstva otkrivena zbog greške u proračunu od više milijardi dolara, saopštili su američki zvaničnici, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina kijev
Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna, File

Ta sredstva su omogućila Bajdenovoj administraciji da pošalje Kijevu oružje, zalihe i municiju uprkos isključenju nove pomoći Ukrajini iz zakona koji je Predstavnički dom usvojio prošlog vikenda kako bi se sprečila blokada vlade.

Bajden je tražio od Kongresa da odobri još 24 milijarde dolara u vezi sa Ukrajinom, za koju se pristalice podrške Kijevu među republikancima i demokratama nadaju da bi mogle da uđu u zakon o budžetu, a taj zahtev je još na čekanju.

Pentagon i dalje ima oko 5,4 milijarde dolara na raspolaganju korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava, ili PDA, nakon što je otkriveno da je u junu precenjena vrednost oružja isporučenog Ukrajini za 6,2 milijarde dolara, zbog greške u računovodstvu.

Sastav sledeće runde pomoći u oružju, za koju se očekuje da bude u vrednosti od 200 miliona dolara, se još uvek formuliše i trebalo bi da bude predstavljen u sredu, na 16. sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Briselu, gde će bezbednosna pomoć biti ključna tema, rekli su zvaničnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: