Amerikanka Polin Njuman, 97-godišnja sudija, danas je izgubila tužbu koju je podnela da bi mogla da se vrati na posao, nakon što je prethodne godine suspendovana zbog navodnih kognitivnih i fizičkih problema povezanih s njenim godinama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Njuman je pokušala da ospori suspenziju iz suda koji se fokusira na patente, žigove i druga pitanja, tužbom u kojoj se navodi da je zakon iz 1980, pod nazivom Zakon o ponašanju i invalidnosti sudija, kojim se propisuje proces smenjivanja sudija, u suprotnosti sa Ustavom SAD.

Okružni sudija Kristofer Kuper presudio je u utorak protiv tvrdnji Njuman da je se tim zakonom krše ustavna prava na propisani proces.

Kuper je u februaru odbacio druge ustavne tvrdnje koje je Njuman iznela, a njen advokat Greg Dolin rekao je Rojtersu da će se sudija žaliti na odluku.

Sudija Kimberli Mur, glavna sudija Federalnog okruga, rekla je u naredbama objavljenim prošle godine da je Njuman pokazala znake ozbiljnog kognitivnog i fizičkog oštećenja i optužila je da odbija da sarađuje u istragama o njenom mentalnom zdravlju.

Njuman je najstarija američka savezna sudija koja nije imala status višeg člana sa skraćenim radnim vremenom.

Imenovao ju je predsednik Ronald Regan 1984. godine.

Njuman je cenjena ličnost u patentnom pravu i istaknuti disident na sudu, koja često odlučuje o slučajevima koji uključuju velike kompanije.

Današnja presuda dolazi u trenutku kada pojedini demokratski poslanici pozivaju predsednika Džoa Bajdena (81) da se povuče iz trke za reizbor, zbog zabrinutosti za njegove sposobnosti i godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: