Podeli vest

Bela kuća pozvala je militante Hamasa da oslobode žene, starije osobe i ranjene taoce koje drže u Pojasu Gaze i da prihvate privremeni prekid vatre u sukobu sa Izraelom kako bi se obezbedio trajniji prekid.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je novinarima da bi šestonedeljni prekid vatre koji je prihvatio Izrael mogao da preraste u trajniji prekid sukoba ukoliko bi Hamas oslobodio žene, starije osobe i ranjene taoce, preneo je Rojters.
Salivan je istakao da je Izrael prihvatio uslove šestonedeljnog prekida vatre u zamenu za oslobađanje nekih od talaca koje drži Hamas.


Hamas kaže da će prihvatiti samo dogovor o trajnom prekidu vatre koji uključuje povlačenje izraelskih trupa iz Pojasa Gaze, a ne još jedno privremeno primirje.


Prema najnovijem predlogu, Izrael bi trebalo da oslobodi palestinske zatvorenike u odnosu 10 prema jedan prema broju oslobođenih talaca.


Hamas je 7. oktobra u napadu na jug Izraela uzeo najmanje 200 talaca i ubio oko 1.200 ljudi.


Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, Hamas je oslobodio više od 100 izraelskih i stranih talaca u zamenu za oslobađanje oko 240 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: