Podeli vest

U nenamernoj pucnjavi, deca su prošle godine ubila najmanje 157, a ranila 270 osoba, navodi grupa koja se bavi bezbednošću vatrenog oružja Evritaun.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ubistvo t
Foto: Tanjug/AP Photo

Deca koja su povukla okidač najčešće su bili tinejdžeri uzrasta od 14 do 17 godina ili deca od pet i manje godina, prema podacima Evritauna, sakupljenih iz medijskih izveštaja, preneo je NBC njuz.

Otprilike polovina incidenata uključivala je decu koja su se upucala.

U drugoj polovini, neko drugi je povređen ili ubijen, obično drugo dete.

“Žrtva je često brat, sestra, rođak ili prijatelj”, izjavila je Sara Bard-Šarps, viši istraživački direktor u Everitaunu.

Prema njneim rečima, skoro jedanput dnevno, dete se dočepa napunjenog pištolja i puca u sebe ili nekog drugog, a to može da se spreči.

Među poginulima su i dvogodišnja devojčica u Indijani koja je upucala sebe iz pištolja koji je našla u svojoj kući i osmogodišnji dečak u Alabami koji je upucan vatrenim oružjem koje je izvađeno iz automobila njegove majke.

Na Floridi je 12-godišnji dečak poginuo, a 15-godišnjak je povređen kada se 14-godišnjak igrao pištoljem za koji je mislio da je ispražnjen, saopštila je policija.

Prošle godine je bilo najviše nenamerne pucnjave dece mlađe od 18 godina koje je Evritaun zabeležio otkako je počeo da ih prati 2015. godine – 411 incidenata koji su doveli do povreda ili smrti.

Prema ograničenim podacima Centara za kontrolu bolesti (CDC), ukupna stopa nenamernih smrtnih slučajeva dece i odraslih opala je od 1990-ih, ali vatreno oružje ostaje vodeći uzrok slučajne smrti dece.

Prema istraživanju iz 2015. godine, procenjuje se da je 4,6 miliona američke dece živelo u domovima sa najmanje jednim napunjenim i otključanim vatrenim oružjem, a prodaja oružja je od tada porasla.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je suosnivač Evritauna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: