Situacija u Sudanu mogla bi da se pogorša u bilo kojem trenutku i američki državljani bi trebalo da napuste tu afričku zemlju u narednih 24 do 48 sati, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sudan
TANJUG/AP Photo/Marwan Ali/File

Žan-Pjer je juče rekla da je malo verovatno da će se situacija popraviti. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zabrinuta je što dolazi do kršenja dogovora o prekidu vatre, a Stejt department je već evakuisano svoje konzularno osoblje, preneo je Rojters. Sinoć je, uz posredstvo SAD i Saudijske Arabije, dogovoren produžetak o prekidu vatre za još 72 sata.

U sudanu od 15. aprila traju borbe između sudanske vojske i Snage za brzo reagovanje (RSF).

Sukob je izbio između jedinica lojalnih sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta u kojem su bila oba lidera.

Njihova borba za vlast je onemogućila prelazak na civilnu vlast i izazvala strah od dugog građanskog rata. Dosad je u Sudanu ubijeno najmanje 500 ljudi, a ranjeno više od 4.000. Svetska zdravstvena organizacija strahuje da bi broj mrtvih mogao da bude znatno veći.

U Sudanu dogovoreno novo 72-časovno primirje

Sukobljene strane u Sudanu dogovrile su se o produžetku primirja za još 72 sata, uz posredništvo SAD i Saudijske Arabije, preneo je Rojters. Novo primirje stupilo je na snagu noćas u ponoć po lokalnom vremenu. Sudanska vojska i Snage za brzo reagovanje (RSF) dogovorile su se o 72-časovnom primirju.

Sudanske oružane snage (SAF) saopštile su ranije da su takođe SAD i Saudijska Arabija posredovale u dogovoru o prekidu vatre, a primirje se koristi za evakuaciju stranih državljana iz Sudana. Oružana borba za vlast između sudanske vojske i RSF izbila je 15. aprila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: