Podeli vest

U trci za kontrolu nad Senatom presudiće rezultati izbora u tri savezne države – Džordžiji, Nevadi i Arizoni, navodi Si-En-En.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sad
Foto: Shutterstock

Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci su u blagoj prednosti u odnosu na demokrate u trci za Senat sa osvojenih 49 naspram 48 mesta, dok je prednost republikanaca u trci za kontrolu Predstavničkog doma nešto veća – 209 osvojenih mesta naspram 191.

U trci za kontrolu nad Senatom presudiće rezultati izbora u tri savezne države – Džordžiji, Nevadi i Arizoni, navodi Si-En-En.

Dosadašnji senator iz savezne države Džordžije demokrata Rafael Vornok i republikanski kandidat Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Da li će Džordžija po drugi put zaredom biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiće od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke, preneo je AP.

U međuvremenu, objavljeno je da je republikanski senator Ron Džonson porazio demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi crni senator države Viskonsin, preneo je Glas Amerike.

U postojećem sazivu Predstavničkog doma demokrate imaju tanku većinu (222 prema 213) i gotovo je sigurno da će je posle ovih izbora izgubiti, navodi Bi-Bi-Si.

Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama, dođe bbritanski javni servis.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: