Podeli vest

SAD su zabrinute zbog jačanja veza Kine sa Rusijom u vreme dok Moskva nastavlja sa napadom na Ukrajinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sad
Foto: Pixabay

SAD su zabrinute zbog jačanja veza Kine sa Rusijom u vreme dok Moskva nastavlja sa napadom na Ukrajinu, saopštio je danas Stejt department, nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping održali video sastanak.

”Peking tvrdi da je neutralan, ali njihovo ponašanje jasno pokazuje da i dalje radi na bliskim vezama sa Rusijom”, izjavio je portparol Stejt departmenta i dodao da Vašington ”budno motri na aktivnosti Kine”, prenosi Rojters.

U razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kineski lider Si Đinping rekao je da ”kinesko-rusko sveobuhvatno partnerstvo i strateška interakcija pokazuju otpornost”, i dodao da je s Putinom više puta razgovarao 2022. godine i da su u bliskom strateškom kontaktu.

Ruski predsednik je rekao da je rusko-kineska saradnja u oblasti trgovine dostigla rekordne nivoe “uprkos zapadnim sankcijama Rusiji i uceni” i da te dve zemlje dele iste poglede na situaciju u svetu.

“Uprkos nepovoljnim spoljašnjim uslovima, nelegitimnim merama i direktnim ucenama određenih zapadnih zemalja, Rusija i Kina su uspele da ostvare visoke brojke u međusobnoj trgovini.

Trgovinski promet porastao je za oko 25 odsto”, rekao je Putin tokom video razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom, prenosi TASS.

Govoreći o “dosad neviđenom pritisku i provokacijama Zapada”, Putin je naglasio da Rusija i Kina brane svoje pozicije dok štite interese svojih naroda i svih koji zagovaraju demokratski poredak u svetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: