Podeli vest

U početku je sve bilo u redu, onda su hteli još novca – a sada na ulice izlaze i švajcarski farmeri sa svojim traktorima. Takozvani „Sternfahrt“ održan je u subotu u regionu Bazela.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Thibault Camus (STF) – Francuska

Protestno putovanje od Ormalingena BL do Vallbach AG održano je u subotu u oblasti Bazela. Poljoprivrednici su bili inspirisani protestima u Francuskoj i Nemačkoj .

Zahtevaju da se cene proizvođača – odnosno ono što farmeri dobijaju od onih koji kupuju njihove proizvode – rastu. Poput farmera u Francuskoj, stanovnici Bazela su se sreli tokom protestnog putovanja u ogranku Mekdonaldsa. 

Miting, na kojem je učestvovalo oko 40 traktora, protekao je mirno: „Hteli smo samo da skrenemo pažnju na sebe. Nikada nismo nameravali da se ponašamo nepristojno. „Pored toga, ogranak Mekdonaldsa je bio samo jedno od mesta susreta“, kaže Frenk Tomen, jedan od farmera koji su učestvovali u takozvanom „Sternfahrtu“.

„U Švajcarskoj se formira protestni pokret“

Nedavno su farmeri u zapadnoj Švajcarskoj i Bernskoj Juri izazvali pometnju sa naopako okrenutim gradskim natpisima. Prema Kilijanu Baumanu, organskom poljoprivredniku i zelenom nacionalnom savetniku, protestni pokret se sve više formira u Švajcarskoj, kao u Francuskoj i Nemačkoj: „Počevši od zapadne Švajcarske, polako se preliva u Švajcarsku koja govori nemački. Protestna Fejsbuk grupa u zapadnoj Švajcarskoj osnovana pre nedelju dana sada ima 7.000 članova. Kako izveštava administrator grupe, sada takođe dobija veliku podršku od švajcarskih farmera nemačkog govornog područja.

U subotu ujutro oko 30 traktora iz Berneksa, Menijera i Versoa sastalo se u Plainpalaisu u Ženevi. Kako piše “20minuten“, oni su usledili nakon poziva udruženja poljoprivrednika Unitere. Neki su putovali iz Voa ili Friburga. „Ovde smo iz istih razloga kao i naše evropske kolege“, objašnjava penzionisani farmer iz Ženeve: previsoki standardi, pad cena, konkurencija.

Predsednik poljoprivrednika podržava proteste sve dok su „mirni“.

Najviši poljoprivrednik u Švajcarskoj, Markus Riter, rekao je za “20minuten” da ne misli da su traktori potrebni na švajcarskim putevima. Sada podržava i Bazelbiterski skup: „Sve dok je miran i uredan. Želimo da sprečimo situacije poput onih u Francuskoj. „Takve protestne akcije švajcarsko stanovništvo ne bi razumelo i izgubile bi mnogo dobre volje.

Prema Riteru, švajcarski farmeri imaju probleme koji su uporedivi sa onima njihovih evropskih kolega: „Počevši od dubokog uvažavanja njihovog glavnog zadatka, proizvodnje hrane, zatim od stalno rastućih zahteva za koje niko ne nadoknađuje, sve do niskih primanja. ”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: