Podeli vest

Šalenberg je pojasnio i da predlog Austrije iznet u “non pejperu” nema veze sa ratom u Ukrajinu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

salenberg
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je danas u Beogradu da predlog te zemlje iznet u “non pejperu” nema veze sa ratom u Ukrajinu, već se radi o poznatom stavu Austrije, da evropska perspektiva zemalja kandidata mora biti konkretnija.

“Važno je da naglasim jednu stvar, ideja koju smo izneli u ”non pejperu” taj austrijski predlog, nema veze sa napadom Rusije na Ukrajinu. To su ideje koje sam delom već odavno iznosio”, rekao je Šalenberg, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Kako je pojasnio, radi se o ideji da, umesto razmišljanja “u šablonima”, koje podrazumeva da postoji potpuni pristup, a pre toga pregovori, dok između postoji samo ekonomski prostor, ne može da se nastavi isključivo sa tim.

Proces evropskih inetgracija je, kaže suviše birokratski, i mora se naći način da ljudi u EU, kao i u zemljama kandidatima imaju osećaj da je članstvo u Uniji nešto o čemu se ozbiljno misli i što već sada ima konkretne rezultate.

“Radi se o tome da pokrenemo raspravu. Austrija je toliko blisko povezana sa regionom, da je naš suštinski, lični i geostratesksi interes da se ovaj region razvija u pravcu blagostanja. A, to će moći samo u EU”, rekao je Šalenberg.

Na pitanje o Kosovu i Metohiji, te da li Austrija teži normalizciji ili sveobuhvatnom sporazumu koji će voditi međusobnom priznanju, Šalenberg je rekao da normalizacija nije stav Austrije, već Evropske unije.

“Treba da se nastavi proces normalizacije, dijalog Beograda i Prištine. Korak po korak ka normalizaciji, jer je to u interesu stabilnosti u regionu”, rekao je Šalenberg.

On je ukazao na istoriju srednje Evrope i Austrije, i da bi postojalo “što šta” posle 1918. godine što bi moglo da se pogleda.

“Nije sve u potpunosti uspelo, ali govorimo o regionu punom krvavih sukoba, razočarenja, konflikata, a pogledajte gde smo sada… To treba da bude inspiracija zemljama poput Srbije, ali i u Prištini, Sarajevu, i to je pravi put. A, Evropa je pravi okvir za tako nešto”, rekao je Šalenberg.

On se nadovezao i na izlaganje ministra Selakovića zbog čega se Srbija ne pridružuje sankcijama Rusiji, navodeći da “zemljotres” koji doživljavamo neće proći tako brzo, za par nedelja ili meseci, jer su ovo tektonski potresi.

“Austrija ima veliki stepen zavisnosti što se tiče izvora energije, razvijali smo dobre odnose sa Moskvom. Ali, upravo zemlje, poput Austrije i Srbije, koje nisu deo vojnog saveza, moraju da znaju da je distanca vrlo komplikovana u trenutku kada je ugroženo međunarodno pravo i kada je potrebna sigurnost”, rekao je Šalenberg.

Dodao je da poštuje drugačije mišljenje, ali i napomenuo da razvoj srednje Evrope pokazuje put koji je pređen, da je moguće prevaziđi istorijske probleme, pa je uveren da se to može desiti i u ovom regionu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: