Naš mozak u budnom stanju stvara”otpad”, a tokom noći nervne ćelije ispiraju tkivo od tog otpada, izveštava istraživački tim u naučnom časopisu Nature .

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi spavanje povezuju sa odmorom – ali naprotiv, mozak je veoma zauzet tokom ovih sati, kako objašnjava tim koji predvodi Džonatan Kipnis sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu.

Moždane ćelije imaju energetski intenzivne zadatke: kontrolišu misli, osećanja i pokrete tela i formiraju dinamičke mreže koje su neophodne za pamćenje i rešavanje problema. Međutim, prerada hranljivih materija stvara obilje metaboličkog otpada.

Mozak viših organizama sadrži milijarde neurona sa visokim metaboličkim stopama u složenim mrežama.

“Kritično je da mozak odloži metabolički otpad koji se može akumulirati i doprineti neurodegenerativnim bolestima”, objasnio je Kipnis.

“Znalo se da je san vreme čišćenja od toksina i drugih otpadnih materija koje su se nakupile u budnom stanju, ali nismo znali kako se to dogodja”, dodaje.

“Kanalizacija u mozgu” otkrivena je tek pre nekoliko godina

Naučnici objašnjavaju da se proces čišćenja od toksina može uporediti sa prenjem sudova i kanalizacionim sistemom.

U telu se takozvana limfa transportuje sa otpadnim materijama preko limfnog sistema, koji prolazi kroz telo u finim granama.

Mozak je, međutim, zaštićen od ostatka tela krvno-moždanom barijerom, granicom između krvotoka i centralnog nervnog sistema.

Zahvaljujući posebnim ćelijama koje leže na spoljašnjoj strani zida suda, samo odabrane supstance mogu da prođu u mozak. Ovo štiti mozak od štetnih supstanci i patogena.

Ali postoji i „sistem otpadnih voda“ u mozgu, kao što je otkriveno pre samo nekoliko godina.

Ispitivanjem anesteziranih i miševa u stanju sna, istraživači su otkrili da je to koordinirana aktivnost neurona koja pokreće kretanje cerebrospinalne tečnosti kroz gusto moždano tkivo. Ćelije generišu električne impulse koji se kondenzuju u ritmičke talase.

Tečnost napunjena otpadom se zatim odvodi u limfne sudove u dura mater – spoljašnjem sloju tkiva koji pokriva mozak ispod lobanje.

Istraživači su takođe zabeležili da se obrasci moždanih talasa menjaju tokom ciklusa spavanja.

„Mislimo da je proces čišćenja mozga sličan pranju sudova“, objasnio je glavni autor Li-Feng Jiang-Ksie sa Vašingtonskog univerziteta o sumnjivom uzroku. Veliki, spori impulsi mogu u početku da uklone lako rastvorljive supstance, dok mali, brži impulsi mogu da uklone tvrdokornije naslage – slično načinu na koji čistite posebno lepljive ostatke hrane na tanjiru.

„Možda mozak prilagođava svoj metod čišćenja u zavisnosti od vrste i količine otpada“, kaže Jiang-Ksie.

Ova otkrića bi u mnogome mogla da pomognu u rešavanju problema sa Parkinsonovom i Alchajmerovom bolešću, prenosi nemački magazin Sudeutske.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: