Podeli vest

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) danas je predstavila svoj program do kraja aprila, kao i sajt svog Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju kulturnog nasleđa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG /JADRANKA ILIĆ/

Na konferenciji za novinare u sedištu SANU, upravnik njenog Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Aleksandar Kostić je rekao da je osnovan pre nekoliko godina sa ciljem da se digitalizuje najvrednija građa akademije, ali i drugih ustanova kulture i privatnih zbirki.

Predstavljajući sajt ava.sanu.ac.rs, Kostić je podsetio da akademija poseduje rukopise iz 13, 14. i 15. veka, retke štampane knjige, kao i sva izdanja SANU i njenih prethodnica odpolovine 19. veka.

Prema njegovim rečima, do sada je digitalizovano oko 41.000 knjiga, dokumenata, fotografija i drugog, i napravljeno je oko 1.550.000 snimaka, a internet prezentacija trenutno sadrži šest projekata i operiše sa oko 10.000 objekata i oko 700.000 snimaka.

Kostić je naveo da je sajt sada prisutpačan na desktopu, a radi se prezentacija za telefon i tabletu, koja će biti “u najskorije vreme”, a namera je i da se napravi engleska verzija, jer naše kulturno nasleđe treba promovisati i van Srbije.

Među šest projekata su zaostavština slikara Miće Popovića sa dnevnicima, knjigama snimanja i privatnim fotografijama, građa vezana za Josifa Pančića, odnosno njegove terenske beležnice, dokumenta i prepiska, kao i fotografije na staklenim pločama koje je dvadesetih godina prošlog veka snimio histolog prof. Aleksandar Đ. Kostić, navedeno je u SANU.

Govoreći o predstojećim aktivnostima SANU, njen potpredsednik Miodrag Marković je izdvojio 30. januara gostujuće predavanje “Budućnost kardiologije” direktora Centra za molekularnu kardiologiju Univerziteta u Cirihu Tomasa Lušera.

Kostić je rekao da će 6. februara u okviru “Tribine biblioteke SANU” biti predstavljen “Rečnik pojmova likovnih umentosti i arhitekture. Tom 3”, kog je opisao kao “još jedno od kapitalnih dela akademije, ravno najboljim izdanjima kao što je ‘Oksfordski rečnik umetnosti'”.

Kako je najavljeno, za 12. mart je planirana izložba u Galeriji SANU “Uroš Predić.

Život posvećen lepoti i umetnosti”, ponešto modifikovana verzija izložbe koja je tokom 2022/2023. godine održana u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Do kraja aprila, u Galeriji nauke i tehnike SANU, planirane su i izložbe “Nedelja svesti o mozgu 2024“ i “Digitalne tehnologije u obrazovanju“, najavili su iz akademije.

Svečana akademija povodom završnice izdavanja prepisa “Dušanovog zakonika” predviđena je za 25. april, a Marković je istakao da će time, u šest tomova i sedam knjiga, biti zaokruženo svih poznatih 27 prepisa zakonika, “koji će biti u potpunosti dostupan za istraživanja”.

Marković je, izmneđu ostalog, najavio i da će SANU u 2024. obeležavati “Godinu akademika Vladimira R. Petkovića ( 1874-1956)”, jednog od naših najznačajnijih istoričara umetnosti, profesora Beogradskog univerziteta, upravnika Narodnog muzeja i direktora Arheološkog instituta SAN.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: