Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, izjavio je da je doneta odluka da se “buvljak” preseli iz Novog Beograda na Miljakovac, a već je započeto i važno proširenje Višnjičke ulice

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

FOTO TANJUG/ BEOINFO

Šapić je novinarima prilikom posete Višnjičkoj ulici koja se rekonstruiše, rekao da je prethodni plan da se “buvljak” premesti na Bežanijsku kosu ostavljen po strani jer postoje “pravno-imovinski problemi s tim zemljištem”, zbog čega je pitanje kada bi mogli da počnu radovi na toj lokaciji.

On je rekao da je “sadašnja lokacija ‘buvljaka’ (u Novom Beogradu) prodata pre tri godine i da može da bude problem što nije iseljena do sada, ukoliko vlasnik zemljišta podigne tužbu protiv Grada”.

Na tom mestu na Miljakovcu je, po Šapićevim rečima, od 1984. do 1999. godine bila pijaca, a prostor pripada JKP Beogradske pijace.

“Vraćamo mu namenu kroz ovo prebacivanje ‘buvljaka’ iz Novog Beograda ovde, a Bežanija ostaje u planu kada se steknu uslovi za to”, kazao je Šapić.

Šapić: Ovi radovi suštinski menjaju život Beograđana

Šapić je izjavio danas, prilikom obilaska radova u Višnjičkoj ulici, da će se oni odvijati u tri faze, kao i da očekuje budu gotovi do kraja kalendarske godine.

Predviđeni radovi podrazumevaju uređenje Višnjičke ulice, od ulice Mije Kovačevića do Slanačkog puta, u postojećoj regulaciji. ”Izvodimo radove na taj način da što manje utiču na saobraćaj.

Ovaj deo grada je postao strahovito opterećen poslednjih nekoliko godina i ovde su takvi čepovi da više ne može da se prolazi, nema žute trake, koja je obezbeđena za javni prevoz”, rekao je Šapić.

On je istakao da će ovim radovima Višnjička ulica dobiti po jednu traku sa svake strane i potpuno autonomnu traku za javni prevoz i autobuse, što bi trebalo, kako je rekao, da olakša kretanje u ovom delu grada.

Gradonačelnik je naglasio da će dati sve od sebe da najveći intezitet radova bude u toku leta, odnosno da će se radovi izvoditi noću i vikendima, što je, nešto, ističe, što su uveli u praksu pre par meseci i što se pokazalo kao dobro.

”Do kraja kalendarske godine čitava Višnjička ulica do kružnog toka kod Bogoslovije biće proširene i tu ćemo dobiti po jednu potpuno novu traku sa svake strane. Ovo su stvari koje menjaju suštinski život Beograđana” izjavio je Šapić.

Ukupna dužina predmetnih radova je, dodaje, 2439.65m i radovi se izvode u tri faze od kojih je prva faza izvođenja radova od Mirijevskog bulevara do ulice vojvode Micka Krstića upravo otpočeta i njena ukupna dužina iznosi 1400m i sastoji se iz četiri podfaze.

Prva od tih podfaza trebalo bi da bude gotova do kraja marta i ona obuhvata Mirijevski bulevar i put za Adu Huju u dužini od 400 metara, dok su naredne podfaze put za Adu Huju do Diljske, od Diljske do ulaza za garažu tržnog centra “BIG Fashion” i četvrta podfaza od ulaza za za garažu tržnog centra “BIG Fashion” do ulice Vojvode Micka Krstića.

Druga faza je od ulice vojvode Micka Krstića do raskrsnice sa ulicom Mije Kovačevića, a radovi u njoj su uslovljeni radovima drugih izvođača (Elektro mreža Srbije – postavljanje novog 110 kV kabla), a dužina druge faze iznosi 600 metara i njen završetak se očekuje u toku leta, kako je danas izjavio Šapić.

Treća faza je od Mirijevskog bulevara do raskrsnice sa Slanačkim putem, gde se formira trokraka kružna raskrsnica, odnosno kružni tok i njena dužina treće faze iznosiće 420 metara. Višnjička ulica se trenutno sastoji iz dve saobraćajne trake po smeru, dok će novoprojektovanim rešenjem imati tri trake po smeru ukupne širine 9.5 metara. Nove saobraćajne trake su projektovane na račun srednjeg razdelnog ostrva koje je promenljive širine, ne manje od dva metra. Predviđena vrednost radova iznosi 220 miliona dinara i rok za njihov završetak je 1. oktobar ove godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: