Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je da integracija Roma nije moguća ukoliko oni to ne žele.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šapić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Rešenje problema nelegalnih romskih naselja je pre svega da pokušamo da te ljude integrišemo u društvo kako bi živeli normalan život i na taj način povećali i svoju, ali i bezbednost sugrađana koji žive u njihovoj blizini, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

To je nemoguće ukoliko oni sami to ne žele, rekao je Šapić u izjavi za RTS. On je izneo podatak da u Beogradu, prema poslednjoj evidenciji koja je nedavno rađena, postoji 165 nelegalnih i nehigijenskih romskih naselja u kojima živi blizu 30.000 ljudi.

“Reč je pre svega o nebezbednim naseljima za život njihovih stanovnika i to kako za njih, tako i za ljude u čijem se okruženju nalaze. Ovo je veliki problem. Bilo je ranijih godina pokušaja da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali oni se ne zadržavaju dugo u njima. Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja”, saopštio je Beoinfo.

On je naglasio da je jedino i pravo rešenje da uradimo sve da te ljude koliko je to moguće integrišemo u društvo kako bi živeli normalan život.

“To je teško jer oni sami to odbijaju i na taj način ugrožavaju i svoj i život svojih komšija i sugrađana. Reč je o velikom broju naselja u kojima se ne poštuju nikakva pravila. Nije lako rešiti ovaj problem, ali to ne znači da treba da odustanemo. Pokušaćemo da ih popišemo, ali i to je problem jer najveći deo njih nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu, uznemiravaju građane”, kaže gradonačelnik. Kako tvrdi Šapić, to svi Beograđani znaju i ne možemo da se pravimo da se to ne dešava jer, kako kaže, takva romska naselja i takav njihov način života ne ugrožava samo njih, nego i sve Beograđane.

“Ja sam gradonačelnik svih naših sugrađana i moram da vodim računa i o onima koji su ovakvim njihovim načinom života ugroženi. I vodiću. Znam da je ovo nepopularno reći, i da se decenijama beži od te teme, jer odmah vam skoče na glavu sve moguće organizacije za ljudska prava i nevladine organizacije, ali evo rekao sam, jer svi znamo da sam rekao istinu”, istakao je Šapić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd ne može sam da reši ovo pitanje, jer je to nacionalni problem koji je naročito izražen u velikim urbanim sredinama kao što je Beograd.

“Romi neće da žive u malim sredinama jer je posao kojim se oni bave, kao što je sakupljanje sekundarnog otpada, najbolje razvijen u velikim gradovima. Grad će pokušati da im pomogne, ali i oni treba da pokažu da su spremni da tu pomoć prihvate. Da su spremni da svoju decu drugačije vaspitavaju, da ih šalju u školu, vode računa o njihovom obrazovanju, zdravlju i bezbednosti, a ne da ih sa 4-5 godina šalju na ulicu i na semafore gde će da prose i kradu”, rekao je Šapić.

On kaže da je jedno od mogućih rešenja da to pokušamo, kao Grad, da objasnimo Romima da moraju da promene način svog života.

“Grad će pronaći prostore na kojima će oni moći taj svoj otpad koji sakupljaju da odvoze. Oni moraju da donesu odluku da li žele da žive po standardima civilizovanog sveta ili žele da žive u uslovima nehigijenskih naselja gde je velika frekvencija saobraćaja i gde lako može da dođe do toga da neko pogine. Lako rešenje za ovaj problem za sada ne postoji, a kako ćemo ga rešavati u budućnosti, pokazaće vreme”, zaključio je Šapić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: