Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je konačno došlo vreme da se završi spomen park braniocima Beograda na Kalemegdanu, onako kako je zamišljen pre skoro 40 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ŠAPIĆ
FOTO TANJUG/ BEOINFO/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA/ARHIVA

On je prilikom predstavljanja projekta izgradnje spomen parka braniocima Beograda rekao da naši preci to zaslužuju.

“Nalazimo se na izuzetno važnom istorijskom mestu, ne samo za naš grad već za čitav srpski narod, i za celu našu zemlju. Ovaj spomenik je napravljen 1988. godine u čast velikim herojima koju branili naš grad 1915. godine, koji su tad pokazali jednu vanrednu hrabrost, bivajući svesni da su im šanse praktično nikakve”, rekao je Šapić.

On je podsetio da je vajar Nikola Milunović napravio idejno rešenje ovog spomen parka, da je spomenik podignut 1988. godine, ali da nikada nije priveden nameni kako je autor planirao, jer nikad nije urađen ostatak kompleksa. Prema Šapićevim rečima spomenik je simbol jedne ogromne spremnosti na žrtvu, i dodao je da očekuje da će to biti mesto gde će gradska uprava i najviši državni vrh odavati počast onima koji su dali živote da bi branili Beograd.

“Ukoliko ne vodimo računa o našoj istoriji ne možemo da računamo ni na dobru i svetlu budućnost”, istakao je Šapić.

U okviru radova na izgradnji spomen parka biće uklonjena tri teniska terena, za koje, kaže Šapić, Republički zavod za zaštitu spomenika nikad nije dao saglasnost da toliko priđu spomeniku.

“Ja ću uvek da podržavam sport, ali moramo da napravimo jasnu granicu, između stvari preko kojih se ne ide. I ko god da se tad usaglasio sa ovim nije bio u pravu”, smatra Šapić. Kako kaže, sportski centar je ponovo dat gradu Beogradu na upravljanje, u okviru koga će ostati objekat sa 14 ili 16 terena, a jedan deo parcele koji nije bio korišćen biće ustupljen sportskom centru “Milan Gale Muškatirović”.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će sprovoditi radove na izgradnji spomen parka, a njegova direktorka Olivera Vučković istakla je da je autor spomenika Milunović predvideo kako treba da izgleda parterno uređenje, koje nikad nije završeno.

“Mi sad prvi put ispravljamo nepravdu koja se desila još 1988. godine kada je otvoren spomenik, na taj način što ćemo uraditi apsolutno sve kako je autor predvideo”, rekla je Vučković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: