Podeli vest

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić obišao je danas izložbu „Sarajevski atentat: Vizuelna istorija” koja je, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i JP „Beogradska tvrđava” priređena na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ BEOINFO


Šapić je, u prisustvu autora izložbe, istoričara Miloša Vojinovića istakao značaj ovakvog događaja koji kroz foto-dokumentaciju opisuje dešavanja pre i posle Sarajevskog atentata na Austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinada.


“Posetioci će biti u prilici da vide autentične fotografije iz tog razdoblja od kojih se neke prvi put pojavljuju u javnosti, a vezane su za učesnike atentata na Franca Ferdinanda, kao i atmosferu pre i posle pomenutog atentata”, naveo je Šapić, saopštio je Beoinfo.
Istakao je da kao društvo moramo više da se posvetimo događajima iz naše istorije, koji su nas definisali i koji će definisati buduće generacije.


“Reč je bez sumnje o najvećem događaju koji se dogodio na ovom podneblju, a koji je bio uvertira u Prvi svetski rat. Zbog toga moramo da znamo i vrednujemo stvari iz naše prošlosti”, ukazao je Šapić i pozvao Beograđane i goste prestonice da posete izložbu.
Posebna zahvalnost ide autoru izložbe Milošu Vojinoviću koji je, podsetio je Šapić, bio student generacije na odelu za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, da bi potom završio doktorkse studije u Berlinu i na koga, kako je rekao, naša država u budućnosti računa. Takođe se zahvalio i inicijatoru izložbe, novinarki Ljiljani Smajlović i JP „Beogradska tvrđava”, koja je izložbu organizovala.

Izložba je posledica prvog sistematskog pokušaja da se sakupe sve fotografije povezane sa Sarajevskim atentatom, istakao je autor izložbe Miloš Vojinović. Precizirao je da su građanima, na 24 dvojezična panoa predsatvljeni najznačajniji momenti Sarajevskog atentata, ali i kako su ljudi i decenijama nakom atentata videli taj događaj.


“Ideja izložbe je da se običnom čoveku – turisti, strancu ili putniku namerniku pomogne da razume ovaj događaj. On je važan zbog svojih istorijskih posledica, ali i da razumemo ljude koji izvršili atentat u kontekstu njihovog vremena, njihoviih vrednosti i težnji. Ove izložbe ne bi bilo da nije bilo podrške Grada Beograda, zbog čega se zahvaljujem gradonačelniku Šapiću, kao i preduzeću Beogradska tvrđava na relizaciji”, zaključio je Vojinović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ