Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će beogradski zoo vrt biti premešten na Adu Safari.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ŠAPIĆ
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Posle skoro 100 godina beogradski Zoo vrt se premešta na jezero Ada Ciganlija, kako bi Kalemegdan mogao da bude zaštićen UNESKO listom kulturne baštine, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom predstavljanja budućeg plana zoo vrta.

“Zbog uslova u kojima se životinje nalaze a i zbog našeg najvećeg kulturnog dobra Kalemegdana koje nije zaštićen UNESKO listom odlučili smo da je Ada Safari pravi izbor”, izjavio je Šapić i podsetio da je bilo sličnih predloga i do sada.

Kazao je kako je bivši direktor Vuk Bojović želeo da se Zoo vrt premesti na Veliko ratno ostrvo što nije bilo moguće zbog čestih poplava, kao i da je jedan od planova bio da se Zoo vrt preseli negde na gradsku periferiju, od čega su odustali.

“Smatramo da zoo vrt treba da bude deo gradske celine da bi bio blizu ljudi koji će da ga posećuju i zbog komfora životinja, Ada Safari je očigledno rešenje gde će životinje biti u prirodi, pored reke u zelenilu u tišini, ali i praktično u centru grada”, ocenio je gradonačelnik.

Govoreći o obližnjem naselju Partizan, koje će morati da sruše radi izgradnje Zoo vrta, u kojem živi oko 270 porodica, Šapić je izjavio da su pregovori o odgovarajućoj stambenoj kompenzaciji već započeti, kao i da se razmatra gde će biti izgrađeni stanovi za one koji će biti preseljeni.

“Niko neće ostati bez krova nad glavom”, obećao je Šapić.

Dodao je da će na jednoj od sledećih skupština razgovarati o realizaciji pešačkog mosta od Ade do Novog Beograda “Iskoristićemo deo plana koji je usvojen pre više od 10 godina, pokušaćemo da jednu od trasa Savske žičare koja je trebalo da povezuje Novi Beograd sa Košutnjakom, sagradimo do Ade”, rekao je gradonačelnik i dodao da će na taj način povezati dva dela grada.

Iako projekat novog Zoo vrta još uvek nije gotov, gradonačelnik se nada da će biti završen za dve to tri godine, a novi Zoo vrt bi se prostirao na 14 hektara, što je duplo više od sadašnjeg.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: