Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar prisustvovali su danas na Kalemegdanu, predstavi “Volimo Francusku kao što je ona volela nas”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šapić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Moramo da pamtimo velike pobede, koje je kroz istoriju srpska vojska ostvarila uz pomoć Francuske, stvarajući neraskidivo prijateljstvo, a dva naroda moraju zajedničkim snagama da gaje dobre odnose i ne zaboravljaju svoju istoriju, poručio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Šapić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar prisustvovali su danas na Kalemegdanu, predstavi “Volimo Francusku kao što je ona volela nas”, u okviru manifestacije “Dani slobode 2022”, kojom se obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik je rekao da je danas na Kalemegdanu, gde se obeležava veliko stradanje srpskog naroda, ali i velike pobede koje je srpska vojska odnela u ime saveznika u Prvom svetskom ratu, istovremeno stvarajući neraskidiva prijateljstva.

Podsetio je na savezništvo Fransuske i Srbije u tom periodu, dodajući da su zahvaljujući tome dva naroda postala “braća po oružju”, što ne treba zaboraviti.

“Bez obzira na sve ono što se kasnije dešavalo i na ovu noviju istoriju u poslednjih 30-ak godina, nikada ne smemo da dozvolimo da odnos koji je tada napravljen između dva naroda, bilo šta poremeti. Moramo da ga gajimo i negujemo, jer pobeda u, tada Velikom ratu, na način na koji je izvojevana, teško da bi mogla da se dogodi da nije bilo hrabre srpske vojske”, poručio je Šapić.

On je ukazao i da nijedan narod nije podneo takvu žrtvu, poput srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Zahvalio je francuskoj vojski koja je pomogla da Srbija izađe iz rata kao pobednik, ističući da dva naroda moraju zajedničkim snagama da gaje dobre odnose i ne zaboravljaju svoju istoriju.

Šapić je podsetio da se ove godine obeležava 78 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i 104 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, a ti su datumi objedinjeni u okviru manifestacije “Dani slobode”, jer su se heroji u oba rata borili za slobodu.

“Srbi su oduvek prepoznavali značaj slobode i borili se za nju, plaćajući je svojim životom. Ne možemo da ne budemo zahvalni onima koji su nas zauvek učinili ponosnim, zahvaljujemo se vojnicima, rodoljubima i ljudima koji su živote izgubili braneći nasu otadžbinu, kao i našim saveznicima koji su nas prepoznali kao odane i verne saborce”, naveo je Šapić.

Dodao je da istoričari stalno podsećaju na to da nijedan grad u prošlom veku nije imao sudbinu kao Beograd, podsećajući da je naša prestonica za hrabrost u Prvom svetskom ratu odlikovana najvišim francuskim odlikovanjem, Ordenom Legije časti.

Naveo je i da je važno da se naša istorija prikazuje kroz umetnost, jer se na taj način ona približava i sadašnjim i budućim generacijama.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar naveo je da predstava koja izvedena na Kalemegdanu podseća na period kada su srpski i francuski vojnici prolazili zajedno kroz slavne i bolne momente, zahvaljujući kojima su iznedrili “bratstvo po oružju”.

“Prilika da se se sećamo francusko- srpskog prijateljstva pred spomenikom Zahvalnosti Francuskoj je čast i privilegija. Ovaj spomenik podseća na posvećenost Francuske celom srpskom narodu, njegovim vojnicima tokom evakuacije na Krf koju je sprovela francuska Mornarica posle golgote, povlačenja 1915. godine, kao i na posvećenost budućnosti Srbije prilikom prihvata srpske dece u Franscuskoj, školovanje studenta na francuskim univerzitetima”, kazao je Košar.

Predstava je odigrana kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, u okviru “Dana slobode”, u programskoj celini “Odužujemo se saveznicima i rodoljubima – scena Francuska”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: