Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da će se protiviti svakom rušenju kulturno-istorijskih spomenika, ali da on ne odlučuje koji od njih će biti pod zaštitom, a koji od njih će izgubiti taj status, kao i da je sve urađeno po zakonu, što se tiče objekata na Slaviji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šapić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

On je odgovarajući na pitanje novinara prilikom obilaska Devete beogradske gimnazije rekao da je izgled novih zgrada na Slaviji ranije definisan projektom.

“Juče sam rekao kada su me pitali da su to procedure koje su urađene pre mog dolaska. Nemam ništa protiv sređivanja i uređivanja grada. Koliko znam urađeno je sve u skladu sa zakonom. Kako će da izgleda taj novi deo, mislim da će izgledati u skladu sa projektom koji je prošao sve komisije koje ga odobravaju, a u to nisam imao uvid, jer postoje službe koje se time bave,” rekao je on odgovarajući na pitanje novinara da li može da utiče na investitore da novi objekti imaju nekadašnji izgled.

On je objasnio da ne zna kako može da se vrati izgled koji je nekada bio, jer se zidaju zgrade koje su više u odnosu na prethodne objekte.

“Nisam za uništavanje objekata koji su pod zaštitom, ali nisam ni taj koji odlučuje da li treba da ostane pod zaštitom ili ne, jer nemam tu stručnost i znanje, za to postoje službe koje se time bave”, rekao je on.

Na pitanje da li zna koliko je zgrada srušeno koje su imale privremene zaštite, rekao je da ne zna njihov tačan broj i da postoji razlog zašto su stavljene pod “privremenu zaštitu”.

On je dodao da ne zna koja je predratna vila srušena, a da je bila u dobro stanju i pod zaštitom.

“Protiviću se rušenju kulturno – istorijskih objekata i spomenika kulture, ali ne mogu da dozvolim sebi da budem taj koji određuje da li će neki objekat da zadrži zaštitu ili ne. To rade stručni ljudi”, dodao je on. Na pitanje novinara kako komentariše to što je predsednik vaterpolo kluba “Novi Beograd” nastavio sa gradnjom objekata, iako mu je zabranjena, rekao da nadležni organi odlučuju o tome.

“Da li neki objekat može da se gradi, zida ili nadograđuje o tome odlučuju nadležni organi i u to neću da ulazim u skladu sa zakonom i neću da dozvolim da ulazim u politizaciju svega. Nadležni organi neka rade svoj posao”, dodao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: