Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas radove na proširenju Bulevara Zorana Đinđića, od Ulice Milentija Popovića do Ulice Vladimira Popovića i istakao da će taj deo saobraćajnice biti završen do jeseni.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ŠAPIĆ
FOTO TANJUG/ BEOINFO/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA/ARHIVA

Kazao je da će tako biti promenjena saobraćajna arhitektura grada Beograda, što će smanjiti gužve u ovom delu grada.

“Najvažnije je da se rastereči čep kod tržnog centra Ušće, gde se u popodnevnim i jutarnjim časovima stvaraju najveće gužve, jer taj deo puta građani koriste kako bi stigli do Novog Beograda.

Šapić je rekao da je cilj da se trenutno radi analiza svih bulevara gde može da se za pojednu traku još prošire, kao po principu Višnjičke ulice. Cilj je da se naprave autonomne trake, koje će ubrzati javni gradski prevoz u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda najavio je da neće biti demonataže Savskog mosta, jer se čeka na projekat izgradnje tunela, koji će obuhvatiti i novi most i očekuje da će se sa radovima krenuti na proleće ili leto naredne godine.

Šapić je rekao da će se taj projekat zvati “mali metro” i, kako je najavio, biće brži od budućeg metroa.

Šapić:Zadovljan sam novim sistemom naplate javnog prevoza, duplo je jefitniji

Šapić se osvrnuo i novi sistemom naplate javnog gradskog prevoza.

On je istakao da je zadovoljan jer je pre svega ovaj sistem duplo jeftiniji i prvi put posle 12 godina imamo uvid u čitav sistem, a sav novac leže direktno na račun grada.

Šapić je, prilikom obilaska radova na proširenju Bulevara Zorana Đinđića, odgovarajući na pitanja novinara kako funkcioniše novi sistem javnog prevoza, rekao da je prevoz u Beogradu duplo jefitniji u odnosu na ranije, ali i u odnosu na druge gradove. Prema njegovim rečima, žitelji u drugom gradovima za manji broj pređenih kilometara plaćaju mesečnu kartu od 8.000 do 12.000 dinara, dok je u Beogradu za sve zone po novom sistemu mesečna karta 3.300 dinara.

On je pozvao građane na strpljenje dok ceo sistem ne bude profunkcinisao i najavio da će do kraja meseca biti u funkciji i aplikacija, koja će u sebi imati dva sistema – jedan je GPS za praćenje prevoza, a drugi je naplata.

Kaže da je bilo manjih problema sa sistemom naplate karata preko SMS poruka, ali da sada sve funkcioniše. Tokom leta, rekao je Šapić, očekuje se da papirne karte budu dostupne i na kioscima.

“Po prvi put srednjoškolci se voze besplatno u Beogradu”, rekao je gradonačelnik. On je naveo da firme za zaposle imaju popust za kupovinu mesečnih karata – umesto 2.200, one će plaćati 2.000 i da ova pogodnost važi za svaku firmu sa preko pet zaposlenih.

Šapić je rekao da želi da se obnovi i vozni park i da će tokom leta ući u pregovore, ukoliko to dozvole uslovi, za kupovinu 500 autobusa i po 100 tramvaja i trolejbusa. Što se tiče kontrole, Šapić je dodao da će građani uskoro da vide Bele u javnom prevozu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: