Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će od septembra za sve predškolce biti obezbeđen besplatno engleski jezik.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šapić
FOTO TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA/ARHIVA

Šapić je na konferenciji za novinare uoči početka sednice Skupštine grada rekao i da će od septembra biti uvedeni prečišćivači vazduha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Šapić: Nastavljamo sa realizacijom „budžeta brige o ljudima”

Nastavljamo sa realizacijom „budžeta brige o ljudima”, a politika Grada Beograda je da budžet bude pre svega posvećen socijalnim programima, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić povodom današnjeg usvajanja rebalansa budžeta u gradskoj skupštini.

”Zato su današnjom odlukom o rebalansu budžeta obezbeđena nova sredstva za još dve pogodnosti za decu Beograda, a to su besplatan engleski jezik za predškolce i postavljanje prečišćivača vazduha za sve prostprorije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama”, izjavio je Šapić gostujući u Beogradskoj hronici.

On je istakao da se baš u tome i vidi kako neko uspeva da vodi grad, da uvodeći neke nove pogodnosti koje će građanima olakšati svakodnevni život, istovremeno ne ugrožava već postojeće projekte. Prema njegovim rečima, potrebno je da se presek radi dva ili tri puta godišnje jer postoje neki projekti koji se ne ostvare iz objektivnih razloga, a onda taj novac ostane zarobljen na nekoj poziciji. Rebalansom budžeta sredstva oslobode i koriste za neke druge namene.

”Menja se situacija i okolnosti i moramo brzo da reagujemo, a ideja nam je da imamo što veću iskorišćenost budžeta na kraju godine. Politika koju ovde sprovodim je manje više ona koju sam sprovodio dok sam vodio najmnogoljudniju opštinu u Srbiji jer svi ovi socijalni programi su manje više rađeni i u opštini Novi Beograd. Trudim se da sve one dobre stvari koje su se pokazale dobre na Novom Beogradu implementiram na teritoriji čitavog grada”, naglasio je Šapić.

On je naveo da je posle godinu dana na mestu gradonačelnika postoji mnogo stvari na koje je veoma ponosan, ali i one kojima nije zadovoljan.

”Ne postoji ni jedna odluka koju sam doneo za koju sam se predomislio niti od koje sam odustao. Isuviše sam dugo na ovom poslu jer nisam došao ovde da se učim jer bavim lokalnom samoupravom skoro 14 godina. Nezadovoljan sam što nismo uspeli određenom dinamikom da realizujemo neke stvari kao što je projekat čišćenja Savskog šetališta od splavova i uvedemo red u tu oblast. Sprečavaju nas neke interesne grupe i takozvani građanski aktivisti koji onemogućavaju izvođenje radova. Preuzeli smo odgovornost da uradimo neke stvari, a sad smo u riziku od neke vrste građanske anarhije”, rekao je prvi čoveg prestonice. Kada je reč o javnom prevozu, gradonačelnik je ocenio da je najvažniji deo „reforme“ naplate karata to što su cene praktično prepolovljene, saopštio je Beoinfo.

”Građani sve više kupuju karte iako nismo „izašli“ sa represivnim merama. U narednom periodu doći će do povećanja broja kontrola. Za dva meseca, kada budemo „zaokružili“ čitav sistem, izaći ću pred ljude i pokazati šta smo uradili za tih četiri do pet meseci, a kako je bilo tokom prethodnih 12 godina.

Želeo bih da zamolim za malo strpljenja, naročito mlađe Beograđane, srednjoškolce i studente koji su dosta koristili aplikaciju na kojoj su mogli da vide gde se nalaze autobusi. Početkom jula aplikacija bi trebalo da bude ponovo u funkciji. Nismo mogli da zadržimo stari sistem jer nam nisu dali kodove, uprkos nekoliko pisama i zahteva. Aplikacija će po uspostavljanju imati i „dži-pi-es“ funkciju, ali će preko nje moći i da se plaća prevoz. Na preko 300 stajališta imaćemo prodaju paprinih karata, što takođe može da se očekuje u julu”, naveo je.

Govoreći o situaciji sa poplavama u opštini Lazarevac, Šapić je rekao da je u stalnom kontaktu sa predsednikom opštine. ”Ove nedelje ću otići u Lazarevac, želim da se lično uverim u sve što možemo da uradimo za nekih 50 porodica koje su najugroženije”, rekao je gradonačelnik. Što se tiče izgradnje nove autobuske stanice, gradonačelnik Šapić je rekao da radovi kasne pet godina i da Beograd mora da dobije svoju glavnu autobusku stanicu. ”BAS nije ispunio svoje obaveze, dok je Grad u potpunosti ispoštovao ugovor.

Grad je dao parcelu, oni su bili dužni da izgrade zgradu, ali ćemo vrlo brzo imati nove informacije za Beograđane po ovom pitanju i mislim da će ljudi biti zadovoljni”, rekao je Šapić. Tokom predstojećeg vikenda u Beogradu će biti održana manifestacija „Dani porodice“, koja je dva puta odložena, jednom zbog tragičnih događaja početkom maja, a potom i zbog najavljenog nevremena proteklog vikenda.

”Želeli smo da napravimo manifestaciju koja će biti zabavnog karaktera, sa pozitivnom atmosferom i nadam se da će se Beograđani porodično odazvati. Imaćemo mnogo programa širom grada i nadam se da će „Beogradski dani porodice“ postati tradicija. To će biti prava parada ponosa i sreće, odnosno svega onoga što jedna porodica „nosi“”, poručio je Šapić.

Odbornici Skupštine grada Beograda danas o rebalansu gradskog budžeta

Odbornici Skupštine grada Beograda počeli su danas sednicu na kojoj će između ostalog, razmatratri i predlog za izmenu Odluke o gradskom budžetu za ovu godinu.

Na dnevnom redu biće i Predlog odluke o dodeli udžbenika i udžbeničkih kompleta za učenike javnih osnovnih i srednjih škola u Beogradu, za narednu školsku godinu. Pored ostalog, odbornici će razmatrati i Predlog odluke o pravu na naknadu troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Beograda.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da će gradski budžet rebalansom biti uvećan za 2,4 odsto u odnosu na budžet koji je usvojen u decembru prošle godine. “Kao i svaki put, trudili smo se da imamo izbalansiran budžet gde će biti jednakost između investicija i socijalnih davanja koji daje grad Beograd svojim građanima”, rekao je Nikodijević za Tanjug.

On je dodao da će od 1. septembra biti besplatni vrtići za svu decu u Beogradu i besplatni udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda. Pred odbornicima će se danas naći i predlozi više odluka koje se odnose na javni gradski prevoz. Nikodijević je rekao da gradska vlast želi da donese odluku kojom će se u narednim godinama unaprediti kvalitet usluge javnog prevoza, tako što će postupno, do septembra 2025. biti izbacivani iz upotrebe autobusi stariji od 10 godina.

Kako je objasnio, predloženo je uređivanje starosne granice autobusa koji učestvuju u linijskom prevozu putnika, računajući od datuma prve registracije, i to tako da počev od 1. januara 2024. godine, autobusi koji kojima se obavlja linijski prevoz ne smeju biti stariji od 20 godina.

Od 1. septembra iste godine, autobusi kojima se obavlja linijski prevoz neće smeti da budu stariji od 15 godina, a počev od 1. septembra 2025. godine, autobusi kojima se obavlja linijski prevoz, neće smeti da budu stariji od 10 godina. Takođe, kako je dodao, tom odlukom se definiše da u letnjem periodu počev od 1. jula zaključno sa 31. avgustom, svi autobusi kojima se obavlja linijski prevoz moraju imati ugrađen sistem za rashlađivanje (klima uređaj).

U ovom trenutku JKP GSP „Beograd“ u svom voznom parku poseduje ukupno 384 vozila koja su starija od 10 godina, od čega je 247 vozila staro između 10 i 15 godina, dok je 137 vozila starije od 15 godina (od kojih su 57 vozila starija ili imaju 20 godina). Nikodijević je najavio i nastavak investicionog ciklusa koji je započet u Beogradu.

“Očekuje nas završetak Bulevara Patrijarha Pavla, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u delovima grada gde ona nedostaje, dosta urbanističkih planova. Tako da ćemo imati sednicu sa obimnim dnevnim redom, ali u kojoj ima dosta dobrih stvari za Beograđane”, zaključio je Nikodijević.

Odbornici će razmatrati program poslovanja Javnih preduzeća, zatim informacije o potrebi zaduživanja JKP-a „Beogradski vodovod i kanalizacija” uzimanjem kredita kod EBRD radi realizacije investicija vezanih za rekonstrukciju pogona za preradu vode „Jezero” i izgradnju tri nova objekta za preradu otpadne i tehnološke vode iz proizvodnih pogona „Makiš” i preradu mulja.

Odbornici će, pored ostalog, razmatrati i predloge izmena planova detaljne regulacije kao i Predlog odluke o podizanju spomenika Tomi Zdravkoviću.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: