Podeli vest

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je ono što se dogodilo sinoć ispred Starog dvora bilo veliko upozorenje svima i istakao da je vreme da se zaštiti država i ustavno-pravni poredak, kako bi se ljudima pružila sigurnost u normalan život, bez obzira na razvoj političke situacije i izborne rezultate.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Šapić je naveo da je zdanje Starog dvora “preživelo” mnoge napade, ali da je ono što je sinoć video bio stvarno tužan prizor.

“Pre samo pet dana govorio sam o tome i upotrebio izraz ‘Majdan’, zbog čega su mi mnogi zamerili i rekli da sam možda preterao i da kod nas dotle nije došlo”, rekao je Šapić, dodajući da misli da je termin “majdanizacija” postao adekvatan i da se nada da više za njim neće biti potrebe.

“Neko je odlučio da na silu uđe u Skupštinu grada, da se popne na terasu i proglasi pobedu, jer je on tako odlučio, skrnaveći tako čak i najlepše trenutke koje smo sa građanima ovde doživeli dočekujući naše najbolјe sportiste”, rekao je Šapić gostujući na TV Hepi.

Naveo je da je pokušao i sinoć potpuno hladne glave da objasni lјudima i da apeluje na sve da ćemo, ukoliko budemo srušili državu, ući u anarhiju, u stanje u koje su ušle mnoge države gde su “obojene” revolucije donosile slobodu.

“Videli smo da oni koji se preporučuju da vode Grad i državu sada vode one koji lome zdanje Starog dvora i uništavaju državnu imovinu. Verujem da među demonstrantima ima razumnih lјudi i pozivam ih da stave prst na čelo, jer ni njih neće imati sutra ko da brani ukoliko budu rušili državu, napadali policiju i državni aparat. Kada odlučite da na ovaj način tražite pravdu na ulici, pod uslovom da uvedemo da pravo jačeg vlada i potpuno izuzmemo izbornu volјu, onda treba da budete spremni na potpuno novu realnost, a to je da zakon jačeg menja ustavno-pravni poredak”, rekao je Šapić, a saopštio Beoinfo.

On je dodao da je pre dva dana pročitao intervju Dragana Bjelogrlića za crnogorske medije i citirao deo izjave Bjelogrlića “Ma kakav Besni fok, kakva Borča i Ovča, pa to nije taj Beograd. Uz dužno poštovanje Mladenovca, Lazarevca, Grocke i Sopota, to nije Beograd kakav vi koji dolazite u njega prepoznajete”.

Šapić se zapitao da li to znači da bi sutra trebalo da, kako je rekao, “smanjimo” Beograd na 200.000 lјudi, odnosno samo na one lјude koji glasaju za njih.

“I tako u svakom drugom gradu koji se treba ‘smanjiti’ samo na lјude koji će glasati za one koji žele da preuzmu vlast. Pa šta ćemo sa ostalima, da li da im oduzmemo državlјanstvo? Po tome se vidi da sam bio u pravu kada sam svojevremeno rekao da bi oni koji su spremni da se odreknu dela teritorije Srbije pristali da se isto tako odreknu delova Grada Beograda”, rekao je predsednik Privremenog organa.

Prema njegovim rečima, sada su oni koji su mislili da treba biti tolerantan do određene mere shvatili da druga strana to doživlјava kao slabost države, a ne kao toleranciju.

“Oni prete blokadama i mislim da je napravlјena velika greška kada smo prvi put dozvolili da 50 ili stotinu lјudi zaustavi međunarodni auto-put, da ugrozi normalan život stanovnika, ne samo Beograda već i drugih gradova. Postoji zakonski način na koji se izražava nezadovolјstvo, postoji zakonski okvir, a to je da prijavite skup i da se na skupu ponašate u skladu sa zakonom i da tu pokazujete nezadovolјstvo”, naglasio je Šapić.

Kako je rekao, ne može da se prihvati da svako ko je nezadovolјan izbornim rezultatom ili bilo čime ima pravo da razvali Srbiju i izađe na ulicu.

Prema mišljenju Šapića, to je najava građanskog rata.

“Juče su bili ugroženi pripadnici bezbednosnih službi, policije, lјudi koji su se tamo zatekli, a sutra će se osetiti ugroženima neki obični lјudi koji se sa njima ne slažu. Predsednik je rekao da je bilo mnogo poziva i iz Beograda i iz Srbije, da su lјudi hteli da dođu u Beograd da brane državu. Rečeno je stanite, ne želimo sukob i građanski rat. U jednom momentu neko neće moći da zaustavi te lјude”, rekao je Šapić.

On je apelovao da se smire strasti i da se sve vrati u normalne zakonske okvire, te da se svi ponašamo u skladu sa zakonom.
“Predsednik je najavio i mislim da će uskoro izaći to da postoji strani faktor koga ne zanima ko će doći na vlast, jer je njima u interesu da sruše državni aparat koji garantuje stabilnost, da sruše državu kako bi uneli stanje permanentne anarhije. Tada oni lako rukovode procesima i rade šta žele”, rekao je Šapić.

Što se tiče formiranja vlasti u Beogradu, Šapić je rekao da se neće razgovarati sa onim političkim subjektima koji vode antidržavnu politiku, žele da priznaju Kosovo i da proglase srpski narod genocidnim.

“Sačekaćemo da se završi izborni proces, nećemo raditi ništa ‘ispod žita’, jer ne želim da budem gradonačelnik ni sa jednim ‘kuplјenim’ odbornikom. Uputićemo svim odbornicima poziv da saznamo kako vide razvoj Beograda u budućnosti i ako ne bude bilo većine od 56 i više odbornika, ići će se na nove izbore. Spreman sam sebe da korigujem, jer ko nije spreman sebe da koriguje, taj ne može da ide napred”, rekao je Šapić.

Pozvao je sve lјude da pokažu da su normalna i pristojna država i da ne smeju da se na ovaj način dele, bez obzira na sve različitosti, jer nas to uči naša tragična istorija.

Osvrćući se na potonuli splav “Kartel”, Šapić je rekao da se godinu dana bori sa svim strukturama društva koje ga opstruišu po pitanju uklanjanja splavova.

“Upozoravao sam na to još pre godinu dana kada je potonuo ‘Fristajler’. Tada sam rekao da li nam treba tragedija da bi se dozvali u pamet i uveli red na obale reka. Godinu dana me svi opstruišu, ali i dalјe ne odustajem u nameri da se uvede red”, rekao je Šapić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: