Podeli vest

Već šestu godinu zaredom, Finska je proglašena za najsrećniju zemlju na svetu u okviru Svetskog izveštaja o sreći. Da li je kultura korišćenja sauna izvor njihove sreće?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Mnogi se pitaju u čemu je tajna Finaca i zbog čega su oni iz godine u godinu najsrećniji narod na svetu.

Neki misle da je tajna upravo u saunama.

Sauna je jedan od najvažnijih delova finske kulture. Prema procenama, u Finskoj postoji otprilike 3,3 miliona sauna, i to u zemlji koja ima 5,5 miliona ljudi.

Saune se ne koriste samo za opuštanje i druženje, već se i sve više istražuje njihov utjecaj na zdravlje.

Saune su prostori s visokom temperaturom, koji se obično zagrevaju na temperaturi od 70 do 100 stepeni Celzijusa. Uz to, u sauni je obično niski nivo vlage, što znači da se u vazduhu nalazi malo vodene pare. Kada se osoba nalazi u sauni, dolazi do povećanja temperature tela, a znojenjem se uklanjaju toksini iz organizma. No, kakav je zapravo uticaj saune na zdravlje?

Sauna poboljšava cirkulaciju krvi

Vrućina u sauni podstiče dilataciju krvnih žila, što dovodi do bolje cirkulacije krvi. To pomaže u organizmu da u njega dospe više kiseonika i hranjivih materija. Zbog toga, sauna može pomoći u smanjenju bolia, poboljšanju rada srca i krvnih sudova, te smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Sauna pomaže u borbi protiv stresa

Sauna je izvrsna za smanjenje stresa i anksioznosti. Toplina i mir koji se nalaze u sauni pomažu u opuštanju tela i uma. Takođe, znojenje tokom sesije u sauni oslobađa endorfine, koji deliju kao prirodni lek protiv stresa i poboljšava raspoloženje.

Sauna poboljšava kvalitetu sna

Poboljšana cirkulacija krvi i opuštanje koje se događa u sauni, mogu pomoći u regulisanju sna. Takođe, telo se nakon sesije u sauni postupno hladi, što takođe može pomoći u stvaranju umirujuće atmosfere i pripremi za spavanje.

Sauna može pomoći u smanjenju bolova

Visoka temperatura u sauni može pomoći u smanjenju bola i napetosti u mišićima. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od hroničnih bolova ili artritisa. Toplina takođr može pomoći u smanjenju upale, što zauzvrat može pomoći u ublažavanju bolova.

Sauna pomaže u detoksikaciji organizma

Znojenje u sauni pomaže u uklanjanju toksina iz tela. To može pomoći u poboljšanju rada jetre i bubrega i čišćenju organizma.

Pa da li je kultura korišćenja sauna zapravo uzrok finske sreće?

Može biti, ali svakako treba dodati i to da je Finski narod je poznat po svom visokom standardu života i niskoj stopi kriminala, što ih čini jednim od najsigurnijih i najstabilnijih naroda u svijetu.

Finska je zemlja u kojoj je 98% stanovništva pismeno.

Finska je jedna od najčišćih zemalja u svetu i ima dugogodišnju tradiciju očuvanja prirodnih resursa i održivog razvoja.

Ima nečeg i u tome.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…
orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…