Podeli vest

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće sutra redovan šestomesečni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SAVET BEZBEDNOSTI
Foto: Shutterstock

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće sutra redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbiju će na toj sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Na sednici će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od septembra 2021. do marta ove godine, a početak sednice je u 21 sat, po srpskom vremenu, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U izveštaju je generalni sekretar UN izrazio žaljenje što je u dijalogu Beograda i Prištine dosad postignut samo “ograničen napredak” i ukazao da dijalog uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Gutereš je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata.

“Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija”, istakao je generalni sekretar UN u izveštaju.

On je naveo da je u tom pogledu ključno zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa kako bi se postigli održivi sporazumi i ohrabrio Beograd i Prištinu da “obezbede značajno učešće širokog kruga učesnika” u procesu dijaloga.

Gutereš je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda privremenih prištinskih institucija iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

To bi bio važan korak jačanju poverenja ljudi u institucije, poručio je on.

Gutereš je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica.

Gutereš je pozvao privremene prištinske institucije na svim nivoima, organizacije civilnog društva i lokalne zajednice da nastave da preduzimaju napore ka stvaranju ambijenta pogodnog za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika i njihovu reintegraciju.

U šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji navedeno je da su predsednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarali 6. oktobra na marginama samita Evropska unija – zapadni Balkan u Sloveniji.

U izveštaju se navodi da je nakon sastanka Vučić naveo da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je predviđeno Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa iz aprila 2013. godine.

Uz ovaj izveštaj pridodat je i izveštaj o radu Euleksa u istom periodu.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: