Savet Evropske unije danas je, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, usvojio 13. paket pojedinačnih i ekonomskih sankcija EU protiv Rusije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

savet evrope
Foto: Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju, reč je o restriktivnim merama protiv “režima (ruskog predsednika Vladimira) Putina, onih koji su odgovorni za održavanje njegovog nezakonutog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji to značajno podržavaju”.

U okviru 13. paketa sankcija uvode se restriktivne mere za dodatnih 106 pojedinaca i 88 subjekata koji su, kako se tvrdi, “odgovorni za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”, čime se na crnoj listi EU u vezi sa ovim akcijama sada nalazi više od 2.000 pojedinaca i entiteta.

U saopštenju se navodi da se nove sankcije prvenstveno odnose na vojni i odbrambeni sektor i povezane pojedince, “uključujući one koji su uključeni u isporuku naoružanja Severne Koreje Rusiji”, kao i na članove pravosuđa, lokalne političare i ljude odgovorne za, kako se tvrdi, “ilegalnu deportaciju i vojno prevaspitavanje ukrajinske deca”.

Pojedinci i subjekti koji su na listi sankcija podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje.

Fizička lica, uz to, podležu i zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

Kada je reč o uvozno-izvoznim kontrolama i restrikcijama, Savet je dodao 27 kompanija na listu subjekata koji, kako se tvrdi, direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u ratu protiv Ukrajine.

Navodi se da oni biti predmet strožih izvoznih ograničenja u vezi sa robom i tehnologijom dvostruke namene, kao i robom i tehnologijom koji bi mogli da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora.

Kako se tvrdi, neki od ovih subjekata nalaze se u trećim zemljama kao što su Indija, Šri Lanka, Kina, Kazahstan, Tajland, Turska i Srbija i “uključeni su u zaobilaženje trgovinskih ograničenja, drugi su ruski subjekti uključeni u razvoj, proizvodnju i snabdevanje elektronske komponente za ruski vojni i industrijski kompleks”.

U uredbi Saveta, objavljenoj u Službenom listu EU, precizira se da su sankcije uvedene kompaniji “Conex” sa sedištem u Beogradu.

Brisel je na listu zabranjenih artikala dodao i komponente za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica i ograničenja na izvoz robe “koja posebno doprinose unapređenju ruskih industrijskih kapaciteta, kao što su električni transformatori”.

Velika Britanija je današnjim odlukom dodata na listu zemalja partnera koje primenjuju set restriktivnih mera na uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, kao i set mera kontrole uvoza koje su suštinski ekvivalentne merama EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: