Podeli vest

Dugo očekivani Crni petak, praznik kupovine je stigao. Prodavci su najavili “kišu popusta”, ali i “sajber ponedeljak” dan popusta u prodavnicama tehničke robe

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

ŠOPING
Foto: Pixabay

.Crni petak je je pravi dan da potražite nameštaj, male kućne aparate, da pribavite ski opremu, garderobu ili poklone za Novu godinu, jer tog dana prodavci mogu sniziti cenu svojih proizvoda i do 70%.

Šta je i kada je Sajber ponedeljak?

“Sajber ponedeljak” je odgovor na “Crni petak” i iz Amerike je stigao kod nas. “Sajber ponedeljak” je doživeo potpuni bum tokom pandemije korona virusa jer se popusti uglavnom odnose na online kupovinu.

Treba vam televizor, računar, telefon ili gejming oprema -Sajber ponedeljak je čak bolji dan od Crnog petka za kupovinu tehnike.

Ove godine Sajber ponedeljak je zakazan za 28.11.2022. i tog dana fokus na je prodavnicama tehnike.

Oprez pri online kupovini

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na svojoj fejsbuk stranici objavilo savete kako izbeći zamke u onlajn kupovini.

Jedan od njih je da se dobro proveri veb adresa sa koje se kupuje ili na kojoj se vrši bilo koje plaćanje.

“Ne plaćajte na stranicama koje ste dobili putem nekog linka, preko mejla ili društvenih mreža”, savetuju iz MUP-a.

Takođe, potrebno je da se uvek proveri da li je prenos podataka u komunikaciji sa sajtom koji se posećuje zaštićen i obavezno koristiti HTTPS i S SL protokole.

“Nikada nemojte slati podatke o kartici putem elektronske pošte, niti bilo kojim drugim sredstvom komunikacije. Ukoliko vam neko traži da slikate prednju i zadnju stranu vaše kartice i tu sliku mu pošaljete nemojte to činiti, gotovo sigurno je u pitanju pokušaj prevare”, upozorava MUP.

Uvek je potrebno proveriti sigurnost plaćanja na veb stranici i vršiti plaćanja samo tamo gde je to verifikovano od strane kompanija Visa ili Masterkard.

“Proverite ono što vam se nudi na internetu. Kada naiđete na nešto što je – mnogo dobro da bi bilo realno, razmislite više puta pre nego što se odlučite da to kupite”, još je jedan savet za bezbednu kupovinu putem interneta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: