Podeli vest

Federalni sudija u Ostinu, u Teksasu naredio je danas vladi te države da obustavi sprovođenje kontroverznog zakona koji bi državnim organima za sprovođenje zakona dozvoljavao da hapse i pritvaraju ljude za koje sumnjaju da su ilegalno ušli u zemlju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SUĐENJE
Foto: Pixabay

“Ako se dozvoli da se postupi, SB 4 bi mogao da otvori vrata svakoj državi da donosi sopstvenu verziju zakona o imigraciji”, napisao je sudija Dejvid Alen Ezra, odobravajući preliminarnu zabranu zakona, preneo je CNN.

Sudija je odbacio argument države da je trenutni priliv migranata preko južne granice “invazija” koju Teksas ima pravo da jednostrano zaustavi.

“SB 4 ugrožava fundamentalnu ideju da Sjedinjene Američke Države moraju jednoglasno da regulišu imigraciju”, napisao je Ezra.

Da sud nije reagovao, zakon bi stupio na snagu u utorak.

Tužiocima se pridružila savezna vlada i okrug El Paso, koji tvrde da bi primena zakona opteretila njen zatvorski sistem hiljadama novih hapšenja.

“Okrug El Paso pozdravlja današnju jasnu potvrdu suda da su imigracione politike isključivo pod federalnom jurisdikcijom i da se mešanje države Teksas u Ustav SAD neće tolerisati”, izjavila je Iliana Holguin, komesarka za okrug El Paso.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: